Filmszemle a fogyatékossággal élők elfogadásáért

2019.11.14. 11:15

2019. november 19-20-án kerül megrendezésre ötödik alkalommal Budapesten a Magyar Speciális Független Filmszemle, fogyatékossággal élők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók, autizmussal élők valamint függetlenfilmesek és diákok Kárpát-medencei integrált filmes seregszemléje. Különlegessége, hogy az egyetlen olyan tematikus filmes rendezvény Magyarországon, amely a fogyatékosság témájában teszi közzé felhívásait.

A mustra célja, hogy a fogyatékossággal élők életére, gondolataira és érzéseire ráirányítsa a többségi társadalom figyelmét és ezzel segítse elő az elfogadást.

A szemlén sérültséggel élő speciális filmes alkotók, valamint professzionális filmesek, televíziós szakemberek és diákok filmjei kerülnek bemutatásra, és a zsűri által értékelésre, díjazásra.

A Magyar Speciális Független Filmszemle évről évre egyre népszerűbb, nem csak Magyarországról, de a határon túlról és külföldről is érkeznek filmes pályaművek. Az idei évben 63 film került a vetítési programba.

Aki ellátogat a budapesti Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérbe (Budapest 6. kerület Eötvös utca 10.), a rendezvény két napján egészen különleges filmeket nézhet, és személyesen is találkozhat azok alkotóival.

A közönség elé tárt képsorok által olyan világokba nyerhet betekintést a néző, amelyek többnyire zárva vannak az emberek előtt. Csodálatos, sokszor hihetetlen történetek, mindnyájunk számára példaértékű emberi hozzáállások, a legnehezebb helyzetekből való kiutak, a hit, az életigenlés és az elfogadás jellemzi az alkotásokat.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotások készítői számára a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest Főváros VI. Kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal, valamint a Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány és az ELTE - Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar ajánlott fel értékes díjakat, melyeket az említett intézmények képviselői adnak át a november 20-án 16 órától kezdődő díjkiosztó gálán.

A Filmszemle fővédnöke Dr. Kollarik Tamás Médiatanács tag, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora.

A rendezvény ideje: 2019. november 19-20. A részletes programot itt lehet megnézni.

A szemlére a belépés ingyenes.