75 éves a köpcös

Szóljatok a köpcösnek!
Vágólapra másolva!
Mindössze 150 centiméter, mégis Hollywood egyik legnagyobb sztárja. A Golden Globe-díjas színész, Arany Medve-jelölt rendező és Oscar-jelölt producer, Danny DeVito 75 éves lett.
Vágólapra másolva!

Az 1944. november 17-én, a New Jersey állambeli Neptune-ban, olasz származású családba született Daniel Michael "Danny" DeVito filmes pályafutása nem indult könnyedén. Érettségi után először sminkesnek és kozmetikusnak tanult, miközben Mr. Danny néven csinosította a hölgyeket a nővére szépségszalonjában, majd beiratkozott az Amerikai Drámai Művészetek Akadémiájának színész szakára is, ahol 1966-ban szerzett diplomát.

Első filmszerepére három évet kellett várnia, ráadásul a Robert Clouse rendezte Dreams of Glass vegyes kritikai fogadtadtatása elbizonytalanította, ahogy a Sophia Loren nevével fémjelzett Mortadella (1971) és a Kirk Douglas rendezésében és főszereplésével készült Scalawag (1973) című kalózfilm sem váltotta be az időközben off-Broadway-sikereket elkönyvelő DeVito filmes álmait. Első komolyabb filmszerepét egyetemi lakótársától és barátjától, az őt producerként felkaroló Michael Douglastől kapta a Milos Forman rendezte, 5 Oscarral kitüntetett Száll a kakukk fészkére című drámában (1975), ahol megismételhette négy évvel korábbi színpadi mellékszerepét.

Száll a kakukk fészkére (középen: Danny DeVito és Jack Nicholson) Forrás: AFP

Ez a – Jack Nicholson árnyékában mindenképp – aprócska alakítás meghozta számára a kritikai elismerést, de a népszerűséget (és a Golden Globe-díjat) az 1978 és 1983 között sugárzott Taxi című tévésorozat folyton zsörtölődő, kekeckedő diszpécserének szerepével szerezte meg magának. A sorozat egyik szellemi atyja, James L. Brooks ezután kicsi, de fontos mellékszerepet bízott rá a Becéző szavak-ban (1983), amivel végleg beindult DeVito filmkarrierje – még akkor is, ha ezúttal sem tudott kitörni Nicholson árnyékából, aki a Száll a kakukk fészkére után a Becéző szavak-ért is megkapta az amerikai filmakadémia elismerését.

A Becéző szavak után a saját karrierjét is szórakoztató kalandfilmekkel berobbantani igyekvő Douglastől kapott testhezálló lehetőséget A smaragd románca (1984) és A Nílus gyöngye (1985) című filmekben, ahol a pitiáner műkincsvadász Ralph szerepében brillírozhatott a filmeket producerként és főszereplőként is jegyző Douglas, illetve Kathleen Turner oldalán.

A két film (no meg a Taxi-s szerepe) ráébresztette DeVitót, hogy a leginkább a sötét humorral fűszerezett simlis szerepkör áll jól neki. Ebben a szerepkörben tudott kiemelkedőt nyújtani például Brian De Palma gengszter-vígjátékában, a Nagyokosok-ban (1986), a Barry Levinson Bádogemberek-ben (1987), Arnold Schwarzenegger oldalán az Ikrek-ben (1988) is, valamint első nagyjátékfilmes rendezésében, az Alfred Hitchcock 1951-es, Idegenek a vonaton című alkotása által ihletett fekete komédiában, a Dobjuk ki anyut a vonatból-ban (1987).

Ikrek (Danny DeVito és Arnold Schwarzenegger) Forrás: AFP

DeVito 1973 óta rendez rövidfilmeket és tévés produkciókat (az első nagy siker, a Taxi-széria számára például három epizódot dirigált). Az 1987-es mozis direktori bemutatkozás után két évvel rendezte eddigi legjobb filmjét, a nemek harcát egy megromlott házasság tragikomikus végjátékán keresztül bemutató A rózsák háborújá-t. A Warren Adler regényéből készült filmben Michael Douglas és Kathleen Turner alakítják a 18 házasságban eltöltött év után válni készülő, de a közös élet legnagyobb anyagi értékén (és a jólét szimbólumán), a házon marakodó Rosékat, akik valóságos csatatérré változtatják egykori otthonukat, miközben privát igazságaik elhomályosítják elméjüket, megfeledkezve azokról az érzésekről és értékekről, amelyek miatt összekötötték életüket.

A rendező DeVito ebben az éjsötét komédiában a válóperes ügyvéd, a férj jóbarátjának szerepét osztotta magára, aki egy új kliense számára meséli el Oliver és Barbara Rose történetét, mintegy okulásként. DeVito egyik kivételes alakítása ez, egyértelmű és szilárd erkölcsi magaslatról vonva le azt a minimális tanulságot, ami egy szerelemmel indult kapcsolat véres marakodásig fajuló tragédiájából egyáltalán levonható – mindenesetre A rózsák háborúja német nyelvterületen óriási kulturális hatást hozott: a mai napig Rosenkrieg névvel illetik azokat a válásokat, amelyekben a felek vérre mennek a bíróságon, jelét sem mutatva annak, valaha szerették a másikat.

A rózsák háborúja (Danny DeVito és Kathleen Turner) Forrás: AFP

Miközben olyan filmeket emelt rangra játékával, mint a Batman visszatér (1992), a Reneszánsz ember (1994) vagy a Junior (1994), a kilencvenes évek elejétől DeVito már producerként is aktív szereplője az amerikai filmiparnak. 1991-ben alapította Jersey Films nevű cégét, amellyel saját rendezésein (Hoffa, Matilda, a kiskorú boszorkány) túl olyan alkotások létrejöttét támogatta, mint a Nyakunkon az élet (1994), a Ponyvaregény (1994), a Szóljatok a köpcösnek! (1995), a Gattaca (1997), az Ember a Holdon vagy az Erin Brockovich, zűrös természet (2000), amelyért producerként Oscar-díjra is jelölték.

Hoffa (Danny DeVito és Jack Nicholson) Forrás: Jersey Films

A Hoffá-ban, a Matildá-ban (feleségével Rhea Perlmannal együtt), illetve az Elmore Leonard regényéből készült Szóljatok a köpcösnek!-ben és a fiatalon meghalt, sajátos humorú komikus Andy Kaufman életéről szóló, Milos Forman rendezte az Ember a Holdon-ban színészként is aktív szerepet vállalt (Kaufman a barátja volt, együtt szerepeltek a Taxi-ban). De a kilencvenes években az olyan aprócska szerepekben is emlékezeteset alakított, mint az évtized legjobb krimijeként jegyzett, James Ellroy azonos című regényéből készült Szigorúan bizalmas (1997) vagy a Francis Ford Coppola rendezte Az esőcsináló (1997).

Szóljatok a köpcösnek! (John Travolta, Rene Russo és Danny DeVito) Forrás: MGM - Jersey Films

A kétezres évek elején két kisebb mellékszerepben (Az arany markában, 2001 és Nagy hal, 2003) tudott maradandót alakítani, majd a 2006-tól a Felhőtlen Philadelphia című sitcomban brillírozik napjainkig. Az elmúlt időben egyetemista jóbarátja, Michael Douglas mellett volt emlékezetes filmvásznon A visszavonuló-ban (2009) , illetve Todd Solondz Wiener-Dog (Tacskó, 2016) című ensemble-komédiájának harmadik etapjában, bukott forgatókönyvíró-tanárként.

Az egykor a katolikus fiúiskolában az őt alacsony termete miatt piszkáló diákokon gyilkos humorral felülemelkedő Danny DeVito Hollywood egyik legjellegzetesebb karakterszínészévé, elismert rendezővé és sikeres producerré nőtte ki magát. Olyan filmipari tényezővé, aki nem egy filmjében mutatott görbe tükröt az Álomgyárnak – nem véletlen, hogy a démoni komédiázás királya alakította Michael Douglas filmipari tévésorozatában, a The Kominsky Method-ban a hollywoodi sztárból színésztanárrá lett Sandy Kominsky (Douglas) urológusát. Danny DeVito 75 évesen is megkerülhetetlen szereplője az amerikai filmiparnak, és gyógyító szándékú kritikusa Hollywoodnak.