Az aszfalt királyai: Sebességmámor

Az aszfalt királyai (Christian Bale és Matt Damon)
Vágólapra másolva!
Legutóbb Ron Howard, Rush - Hajsza a győzelemért című munkája volt képes arra, hogy az autóversenyzést szenvedéllyel és alázattal bemutassa. Most James Mangold vállalkozott rá, hogy végrehajtsa a bravúrt.
Vágólapra másolva!

A történet valós eseményeken alapul, a Ford és a Ferrari rivalizálását meséli el, ami az 1966-os, 24-órás Le Mans-i versenyen csúcsosodott ki. A két gyártó mögött megbúvó hús-vér emberek, mérnökök és pilóták fáradtságos munkáját hivatott szemléltetni ez a történelmi tabló.

A cselekmény főként két szereplőre fókuszál. Az öntörvényű, ám zseniális pilótára, Ken Miles-ra (Christian Bale), valamint a merész mérnöki koncepcióiról ismert Carroll Shelby-re. Az ő feladatuk megalkotni azt a versenyautót, ami képes lehet megtörni a Ferrari egyeduralmát a nagy presztízsű versenyen. Pazar húzás Mangoldtól, hogy a riválissal való küzdelem mellett egy másfajta harcot, az üzleti élet viszontagságait is szemlélteti.

Az aszfalt királyai (Christian Bale és Matt Damon) Forrás: Forum Hungary/Merrick Morton

Az igazi ellenfél kvázi a Ford, mint cég, ahol a vezetőség kényszeresen kötődik a formaságokhoz, az eredményesség kárára. A merev öltönyösöknek próbál fityiszt mutatni Miles, ám kisemberként a keze nem ér el túl messzire. Itt jön a képbe Shelby, aki igyekszik megfelelni mindkét félnek. Ez természetesen konfliktusokat szül, ám mindenkinek rá kell jönnie, hogy a magasztos cél kompromisszumokat követel.

Mangold mondhatni biztonsági játékot játszik, ám tudja, milyen eszközöket kell bevetnie ahhoz, hogy műve kiemelkedjen a középszerből. A történetvezetés hiába halad a megszokott mederben, illetve szinte minden bevett sablont viszontlátunk, nem hat elcsépeltnek. A direktor művét ugyanis élmény nézni. Remek érzékkel keveri a drámát a humorral, a karakterdinamika tanítani való, a versenyek izgalma pedig elemi erővel pumpálja a néző ereibe a vért. Szintén ritka nagy erény, hogy Az aszfalt királyai képes elérni egy laikusnál is a versenyzés mámorát. Azt az érzést, hogy be akarjunk pattanni egy több száz lóerős fenevadba és 340-el repeszteni a versenypályán. Ha pedig egy, a témához közömbös emberből ilyen reakciót vált ki, akkor a motorsportok szerelmesei garantáltan a mennyországban érezhetik magukat.

A színészgárda nemkülönben kifogástalan. Matt Damon és Christian Bale párosa az év egyik legjobbja, szuperül működik köztük a kémia, s noha Bale egyértelműen ellopja a show-t, Damon is rég volt ennyire erőteljes.

Az aszfalt királyai csak a végére veszít a lendületéből, de egy két és fél órás, hatezres fordulatszámon pörgő alkotásnál megbocsájtható bűn, ha a fináléra kifogy a naftából. Mangold műve minden ízében profi munka, precízen felépített darab, amibe szuper élmény beszállni egy körre. Akárcsak a benne szereplő járgányokba.