Valan: Markáns magyar krimi érkezik Erdélyből

Vágólapra másolva!
Bevallottan skandináv krimik inspirálták Bagota Béla író-rendező első nagyjátékfilmjét, az erdélyi havasokban játszódó Valan - Az angyalok völgyé-t. A krimi műfaj szokásos elemei mellett valóban megtalálható benne a skandináv bűnügyi történetek kiábrándító társadalom-, és történelem-kritikája, borongós hangulata és szikáran realista stílusa. A cselekmény előrehaladtával viszont nem csak a nyomozó főhős utazik vissza a múltba, de az alkotók is a filmtörténetben: a finálé már a hetvenes, nyolcvanas évek olasz giallóit juttathatja eszünkbe (azaz egy csipetnyi thriller és horror is került a műfajképletbe).
Vágólapra másolva!

A főszereplő Péter (Krisztik Csaba), aki nagyvárosi zsaruként lánykereskedők után nyomoz Brassóban. Megszállott: az hajtja, hogy eltűnt lányokat találjon meg, mivel húga, Juli huszonkét évvel ezelőtt, a romániai forradalom idején nyomtalanul eltűnt szülővárosukban, Valanban. Azóta sem tudni, él-e, hal-e, mostanáig: Péter megtudja, hogy talán a testvére holtteste került elő a bányaváros melletti erdőben.

Krisztik Csaba a filmben Forrás: Kántor László

A nyomozót legfrissebb brassói ügyének szálai is Valanba vezetik, és amíg a holttest DNS-vizsgálatának eredményére vár, egy újabb eltűnési ügy jut tudomására a romos, Isten háta mögötti városkában, ahol a fiatalok bármit megtennének a nagyvárosban való újrakezdés lehetőségéért, a helyi rendőröktől pedig alig számíthatnak segítségre. Többet nem is árulnánk el a végletekig kiélezett dramaturgiájú, horror- és thriller-elemeket is tartogató cselekményről, amit látva eleinte még abban sem lehetünk biztosak, hogy egyáltalán történt gyilkosság.

Tollas Gábor és Krisztik Csaba Forrás: Kántor László

A film meglehetősen lesújtó képet fest a mai romániai vidék leszakadásáról, de a cselekményben a játékidő előrehaladtával a társadalomkritika helyett a műfaj attrakciók veszik át az uralmat, Nesbø- vagy Larsson-krimi helyett Dario Argento és Lucio Fulci giallóinak megkésett magyar változatát kapjuk. A régimódiság nem válik a film hátrányára: illik a miliőhöz, ahol szinte megállt az idő a romániai forradalom után.

Pál Emőke és Krisztik Csaba Forrás: Kántor László

A film sajtóvetítését követő sajtótájékoztatón a producer, Kántor László elmondta, hogy eredetileg nem is Erdélyben játszódott volna a film, a forgatókönyv első változata nem lépte át Magyarország határait. Balánbányán - a Balán és a "völgy" román megfelelője, a vale szavak ötvözéséből lett a fikciós Valan - nem csak azért volt remek ötlet forgatni, mert ide nem kellett szállítani a havat: a magyar mozikban ritkán látható helyszínek, arcok, kettős nyelv és történelem nélkül közel sem lenne ilyen markáns karaktere a filmnek.

Sokat adnak a film autentikusságához a határon túli színészek: Hatházi András, Pál Emőke, Tollas Gábor és Mátray László mind ritkán láthatóak magyar filmben (a kivétel talán Mátray László a Kojot-ból). Bagota Béla részéről biztos kezű nagyjátékfilmes debütálás a Valan - Az angyalok völgye, ami nem meglepetés: az író-rendező olyan filmek rendezőasszisztense volt, mint az Isteni műszak, a Kút, a Lajkó - Cigány az űrben, Az Úr hangja, a Rossz versek, a Drakulics elvtárs és a Spirál, sőt még egy hollywoodi szuperprodukció, a Matt Damon nevével fémjelzett Mentőexpedíció magyar stábjában is dolgozott. A közelmúltban készült, hasonlóan profin megvalósított magyar krimik (Tökéletes gyilkos, X - A rendszerből törölve) közül talán a Valan - Az angyalok völgye él majd legtovább az emlékezetünkben, bizonyítva a miliő és a színészek szerepének fontosságát.