A világítótorony és az Uncut Gems vezeti a Spirit Awards-jelöltlistát

A világítótorony
Vágólapra másolva!
A világítótorony című horror és az Uncut Gems című krimi kapta a legtöbb, öt-öt jelölést a független amerikai filmdíjra, a Spirit Awardsra.
Vágólapra másolva!

A legjobb film díjáért Noah Baumbach Házassági történet című mozija, Terrence Malick filmje, A Hidden Life, Chinonye Chukwu alkotása, a Clemency, Lulu Wang műve, a The Farewell, valamint Benny és Josh Safdie filmje, az Uncut Gems verseng.

A legjobb elsőfilmek mezőnyébe a Booksmart, a The Climb, a Diane, a The Last Black Man in San Francisco, a The Mustang és a See You Yesterday című produkció került.


A John Cassavetes-díjra, amelyet a legjobb, 500 ezer dollár (151 millió forint) alatti költségvetésű film írója, rendezője vagy producere kaphat, a Burning Cane, a Colewell, a Give Me Liberty, a Premature és a Wild Nights With Emily esélyes.

A világítótorony: Az őrület balladája

Robert Eggers négy éve A boszorkány című, különleges, s közel utánozhatatlan atmoszférájú rémtörténettel robbant be a filmvilágba. A világítótorony hasonlóan nyomasztó élményt sejtetett, a végeredményt látva azonban ennél is tovább lehet menni. Bátran ki lehet jelenteni, hogy Ari Aster ( Örökség, Fehér éjszakák) mellett, van egy újabb zsenije az art house horrornak.

A legjobb rendező díját Alma Har'el (Honey Boy), Lorene Scafaria (A Wall Street pillangói), Julius Onah (Luce), Robert Eggers (A világítótorony) vagy Benny és Josh Safdie (Uncut Gems) kaphatja. A színészi kategóriákban a női főszereplők közül Karen Allen (Colewell), Hong Chau (Driveways), Elisabeth Moss (Her Smell), Mary Kay Place (Diane), Alfre Woodard (Clemency) és Renée Zellweger (Judy) kapott jelölést. A férfi főszereplők közül pedig Chris Galust (Give Me Liberty), Kelvin Harrison Jr. (Luce), Robert Pattinson (A világítótorony), Matthias Schoenaerts (The Mustang) és Adam Sandler (Uncut Gems) versenyez a díjért.

Robert Altman-díjat kap rendezéséért, a szereplőválogatásért és szereposztásáért a Házassági történet, melynek főszerepeit Adam Driver és Scarlett Johansson alakítja.


A legjobb nemzetközi film kategóriában a brazil A vida invisível, a francia Nyomorultak és az ugyancsak francia Portré a lángoló fiatal lányról, a dél-koreai Élősködők, a perui Retablo és a brit Szuvenír kaphatja a díjat. A Spirit Awardsra azok a filmek pályázhatnak, amelyek költségvetése 22,5 millió dollár alatt marad. A kategóriák győzteseiről a Film Independent hatezer fős tagsága dönt szavazással. A díjakat évente adják át Santa Monicában, egy nappal az Oscar-gála előtt. A 35. Spirit Awards-díjátadót február 8-án rendezik meg.