Andy Vajna gyűjteményét is elárverezik a Nagyházi Galéria aukcióján - fotók

2019.11.22. 15:02

A Nagyházi Galéria 250. aukcióján december 7-én Andy Vajna gyűjteményét és filmes relikviáit is elárverezik. A több mint 200 tételből álló kollekciót bemutató kiállítás november 23-tól december 1-ig látogatható. Az aukció bevételének egy része jótékonysági célt szolgál, melyet Andy Vajna özvegye a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja számára adományoz.

Andy Vajna személyes tárgyai, bútorai közül a hongkongi időszakából származó kínai bútorok, az itthon art deco stílusban általa készíttetett dolgozószoba és reprezentatív ebédlőasztala székekkel kerül árverésre. Az ebédlőasztal gyakori helyszíne volt a producer házában megtartott megbeszéléseknek. Az íróasztallá alakított rulettasztal a kormánybiztos filmalapos, korábban a kaszinós irodájának meghatározó bútora volt. Napi használati tárgya volt az a Thaiföldről származó szivardoboz, amelyben a kedvenc szivarjait tartotta.

A személyes használati tárgyak közül a leglátványosabb és valószínűleg a legértékesebb a Bentley Continental GTC kabrió, amit a producer még 2007-ben vásárolt az Egyesült Államokban. A kék színű autót a szivarozó Andy Vajnával gyakran lehetett látni Budapest utcáin.

A kiállításról készített fotóink a képre kattinva láthatóak:

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Művészeti gyűjteményéből Munkácsy Mihály 1880-ban készített, Krisztus Pilátus előtt (Tanulmányfejek) című képe emelkedik ki, amelynek kikiáltási ára 28 millió forint. Ezen kívül több Kovács Margit-alkotást is elárvereznek.

A nagyközönség számára a legismertebb és legérdekesebb szekció a filmes relikviák sora.Vajna filmproduceri munkásságának fő állomásait, kapcsolatait, barátok, munkatársak, színészek, rendezők együttműködését dokumentáló fotók, plakátok, és filmes kellékek láthatók az aukció anyagában. Valódi hollywoodi sztárok, többek közt Robert Redford, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jeremy Irons, Madonna, Demi Moore, Alan Parker, Sean Connery, Samuel L. Jackson és Vajna több évtizedes munkakapcsolatai és barátságai válnak láthatóvá a filmes fotók segítségével.

A tárgyak közt megtalálhatók a Rambo-filmekben használt legendás kések, az Antonio Banderas által szervezett marbellai jótékonysági eseményen vásárolt gitár, az Evita és az Angyalszív rendezője, Alan Parker Andy Vajnának készített különleges rajzai és jegyzetei, továbbá a producer ma már ritkaságnak számító videókazetta- és DVD-gyűjteménye. Mindez megvásárolható lesz az aukción a hazai filmrajongók számára is.