Fantasztikus siker: Gera Marina Nemzetközi Emmy-díjat nyert

2019.11.26. 04:07

Gera Marina elnyerte a Nemzetközi Emmy-díjat – korábban nem jelöltek magyar színésznőt a rangos elismerésre. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a televíziós Oscarként is emlegetett Nemzetközi Emmy-díjra jelölték Gera Marina színésznőt a tavaly a legjobb európai tévéfilm díjával kitüntetett Örök tél főszerepéért, Bergendy Péter Trezor című filmje pedig a legjobb tévéfilm/minisorozat kategóriájában kapott jelölést. Mindkét film producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója pedig Köbli Norbert.

A Nemzetközi Emmy-díj 47 éves története során először volt magyar jelölt a televíziós Oscarként emlegetett elismerés nomináltjai között, s rögtön két kategóriában – s bár a legjobb tévéfilm/minisorozat négyes mezőnyéből végül nem a Trezor, hanem az ausztrál Safe Harbour került ki győztesen, a magyar (televíziós) filmgyártásnak sikerült a bravúr: Gera Marina lett az idei gála legjobb színésznője, aki Szász Attila és Köbli Norbert Örök tél című filmjében nyújtott fantasztikus alakításával érdemelte ki az elismerést.

A második világháború végén Magyarországot megszálló szovjetek által málenkij robotra Gulag- és Gupvi-táborokba hurcolt több százezer áldozatnak elemi erővel, felkavaróan, mégis felemelően emléket állító Örök tél eddig is mintegy kéttucatnyi díjat gyűjtött be, így például tavaly a legjobb európai tévéfilm, a Prix Europa-díjat, de a film rendezőjét, Szász Attilát az A-kategóriás montreali filmfesztiválon is jutalmazták, illetve a Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon Szász és Köbli Norbert a legjobb forgatókönyvíró, Gera Marina a legjobb színésznő, Nagy András pedig a legjobb operatőr díját kapta.

Most pedig a legrangosabb televíziós díjjal bővült Gera Marina és az Örök tél "díjgyűjteménye".

Persze a siker a teljes magyar filmszakmáé is. Erről már a jelölés után így nyilatkozott az Origónak Lajos Tamás, az Örök tél és a Trezor producere: 

Az eddig elnyert díjak és a Nemzetközi Emmy-jelölések ténye önmagában óriási visszaigazolás, hogy az a folyamat, ami a magyar mozgóképszakmában az elmúlt évtizedben elkezdődött, és most még jobban egybevág a szakpolitika és a kormánybiztos úr elképzeléseivel, az minőségi, a közönség számára átélhető produkciókat eredményez.

Rike Schmid, Gera Marina és Diego Klattenhoff a 47.Nemzetközi Emmy-gálánForrás: Getty Images

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az MTI-nek pedig úgy nyilatkozott: Az elismerés az egész magyar szakmának szól.  

A távirati irodának eljuttatott közleményében a kormánybiztos azt írta, hogy Gratulálok Gera Marinának a kiváló díjnyertes alakításért és az alkotóknak, Köbli Norbert forgatókönyvírónak, Szász Attila rendezőnek, Nagy András operatőrnek, Lajos Tamás producernek és a stábnak! Büszke vagyok arra, hogy a hazai televíziós filmgyártás jelentős nemzetközi díjat nyert, és magyar alkotók vannak reflektorfényben egy saját történelmünket a világ számára bemutató történettel. Fontosnak tartom, hogy a televíziós formátumokat tovább erősítsük, minőségi és közönséget vonzó sikeres alkotások szülessenek. Remélem, hogy ez a rangos díj a hazai alkotók szemében emeli a tévéfilmek presztízsét és jobbnál jobb tévés témákkal fognak pályázni.

Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást ebben a rangos nemzetközi televíziós versenyben, amelyen az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el.

A másik magyar jelölt, a legjobb tévés minisorozat kategóriában indult Trezor című tévéfilm nem kapott díjat. Mindkét mű forgatókönyvét Köbli Norbert írta, és mindkettő producere Lajos Tamás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK