Egy New York-i bíró elutasította Harvey Weinstein indítványát, hogy az ellene felhozott vádak közül ejtsék két szexuális zaklatási ügyét. A bukott hollywoodi producer elleni per januárban kezdődik.

A Weinstein-ügyön dolgozó ügyészek öt szexuális bűncselekmény, köztük szexuális erőszak miatt emeltek vádat a producer ellen. A 67 éves Harvey Weinstein azonban kitart ártatlansága mellett, tagadja, hogy szexuálisan zaklatta volna a mintegy 70 nőt az elmúlt évtizedekben, akik ezzel vádolták meg, és azt is tagadta, hogy 2006-ban és 2013-ban helytelen szexuális közeledést tanúsított volna két nő ellen. Minden esetről azt állította, hogy a szexuális közeledés és az aktusok kölcsönösek voltak és közös megegyezésen alapultak.
A Weinstein-ügy tárgyalását 2020. január 6-án kezdik meg. Ha elítélik az egykori sztárproducert, életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.
Weinstein azzal a beadvánnyal fordult a manhattani bírósághoz, hogy a tárgyalás témái közül a töröljék az 1993-94 telén elkövetett szexuális erőszakot, az azóta eltelt hosszú idő és a vád megalapozatlansága miatt. A producer ügyvédjei azt is felvetették, hogy a szerintük elkövetett eljárási hibák miatt vonjanak vissza egyes szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat, de az ügyben ítélkező James Burke bíró elvetette az indítványokat.

Harvey WeinsteinForrás: AFP/2018 Getty Images/Stephanie Keith


Az ügyészek bejelentették, hogy a tárgyalásra beidézik Annabella Sciorra színésznőt, aki tanúskodik arról, hogy Weinstein 1993-ban megerőszakolta. A producer ellen ebben az ügyben nem lehetett vádat emelni, mert már elévült.
Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya 2017-ben robbant ki. A befolyásos hollywoodi producer bukása indította el a MeToo-mozgalmat, amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el.