Különleges gasztrofilmet hoz Budapestre az Európai Moziéjszaka

Anne Sophie Pic, Női séfek nyomában, Európai Moziéjszaka
Anne Sophie Pic és egy szakács hölgy a csapatából
Vágólapra másolva!
December első hetében 54 európai városban rendezik meg az Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol december 6-án este a gasztronómiáé lesz a főszerep. A Női séfek nyomában című francia gasztrofilm vetítését követő beszélgetés vendégei Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint Mautner Zsófi és Jókuti András gasztrobloggerek.
Vágólapra másolva!

A rendezvény budapesti helyszíne idén az Uránia, ahol december 6-án 19:30-tól a filmkultúra mellett a gasztronómia is főszerepbe kerül.

A konyha a hétköznapokban többnyire a nők birodalma, a konyhaművészet legbefolyásosabb sztárjai mégis férfiak. A Női séfek nyomában című film annak ered nyomába, hogy miért van ez így, és hogyan látják ezt a kétarcúságot a szakma szereplői. Vérane Frédiani rendezőnő téma iránti érdeklődését a TIME magazin egyik 2013-as, nagy port kavart címlapsztorija keltette fel, amely

„Étkek istenei" címen gyűjtötte össze a világ leghíresebb séfjeit, akik között sajnálatosan egyetlen nő sem kapott helyet.

Anne Sophie Pic és egy szakács hölgy a csapatából Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

Frédiani nyakába vette a világot, és Franciaországtól Peruig, illetve az Egyesült Államoktól Kínáig felkereste a fine dining és a gasztrozsurnalizmus számos képviselőjét. Szóra bírta többek között Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Barbara Lync és Alice Waters séfeket, akik nemcsak a hivatásukkal kapcsolatos sztereotípiákról és konyhafőnöki karrierjükről meséltek nagy örömmel, hanem arról is, miről szól számukra a konyhaművészet és a Michelin-csillag, és

A szemléletformáló filmről, amely Magyarországon először az Urániában kerül mozivászonra, a vetítés után a hazai gasztrovilág nagyágyúi, Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint két gasztroblogger, a Chili és Vaníliát jegyző Mautner Zsófi és Jókuti „Világevő" András beszélgetnek.

Részlet a Női séfek nyomában című francia gasztrofilmből Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

Az Európai Moziéjszaka hagyománya az európai audiovizuális ipart támogató Kreatív Európa MEDIA alprogram kezdeményezésére és az európai filmekre összpontosító Europa Cinemas mozihálózat társszervezésében 2018-ban indult azzal a céllal, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai filmkultúra nagy, közös ünnepe legyen. A filmszerető közönség díjmentes, közönségtalálkozókkal kísért vetítéseken találkozhat a MEDIA alprogram keretében támogatott európai filmekkel és általuk az európai értékekkel.

Az Uránia-beli esemény együttműködő partnere a Budapesti Francia Intézet. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A belépés díjtalan, jegyeket egy rövid kvízjáték kitöltésével lehet nyerni 2019. november 26-tól az Uránia honlapján és Facebook-oldalán.