Oscar-várományosokkal kezdődik az év a magyar mozikban

CHRISTOPHER PLUMMER DON JOHNSON JAEDEN LIEBERHER JAMIE LEE CURTIS MICHAEL SHANNON MORNING BELL Photographer Selects KO_03655.dng
KO_03655.dng
Vágólapra másolva!
Köszönhetően a február 9-én megrendezendő Oscar-gálának, roppant erősen kezdődik majd a 2020-as év is, ami a magyar mozik kínálatát illeti: januárban várunk filmet Rian Johnsontól (a Star Wars: Az utolsó Jedik rendezőjétől), az Oscar-díjas, kétszeres Bond-rendező Sam Mendestől, valamint olyanokat láthatunk viszont a vásznon, mint Emma Watson, Timothée Chalamet, Kristen Stewart, Matthew McConaughey, Scarlett Johansson és Renée Zellweger. Az év első felében várható még néhány nagy hollywoodi folytatás (új Bond-, Marvel és DC-mozi), valamint magyar premierek: Szabó István rendezői visszatérése és Borbély Alexandra első főszerepe az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Testről és lélekről óta.
Vágólapra másolva!

A január két legizgalmasabb filmjének a három-három Golden Globe-jelölést kapott Tőrbe ejtve és az 1917 ígérkezik: előbbi a Star Wars: Az utolsó jedik és a Looper rendezője, Rian Johnson új filmje igazi sztárparádéval. Agatha Christie-t idéző bűnügyi történet, amiben az Oscar-díjas Christopher Plummer milliárdos krimiírót alakít, családját pedig olyanok keltik életre, mint Chris "Amerika Kapitány" Evans, az Oscar-jelölt Toni Collette, a kétszeres Golden Globe-díjas Jamie Lee Curtis, az Oscar-jelölt Michael Shannon, a Golden Globe-díjas Don Johnson, a személyzet egyik tagját pedig a vadiúj Bond-lány, Ana de Armas játssza, a detektív szerepében pedig Daniel Craiget láthatjuk (mindkettőjüket Golden Globe-ra jelölték alakításaikért). Az 1917 az Oscar-díjas Sam Mendes (Amerikai szépség, Skyfall) vágás nélküli, látszólag valós időben játszódó I. világháborús filmje, amit Roger Deakinst (Szárnyas fejvadász 2049, Sicario – A bérgyilkos) fényképezett. A főszerepekben a kevéssé ismert George MacKay és Dean-Charles Chapman láthatóak, akik mellett viszont Benedict Cumberbatch, Colin Firth, és Mark Strong is feltűnik.

Januárban jön még három, egyaránt két Golden Globe-ra jelölt Oscar-esélyes: a Kisasszonyok (sztárjai Florence Pugh, Emma Watson, Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Meryl Streep és Laura Dern), a Jojo Nyuszi Scarlett Johanssonnal és (Taika Waitititől, a Thor: Ragnarök rendezőjétől), és a Botrány (Charlize Theron, Nicole Kidman és Margot Robbie nevével fémjelezve). Érkezik továbbá az Árok című mélytengeri szörnyes horror Kristen Stewarttal, az Úriemberek Guy Ritchie-től (Matthew McConaughey, Hugh Grant, Charlie Hunnam és Colin Farrell főszereplésével), a Richard Jewell balladája Clint Eastwood rendezésében (a főbb szerepekben Sam Rockwell, a játékáért frissen Golden Globe-jelölt Kathy Bates, Jon Hamm és Olivia Wilde), a Judy című életrajzi film Judy Garlandról, Renée Zellweger Golden Globe-jelölt alakításával a címszerepben, a Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk (visszatér Will Smith és Martin Lawrence), Robert Downey Jr. Dolittle-je és Demi Moore új fekete komédiája (Hivatali eltávozás).

Februárban két magyar filmet várunk a legjobban: 6-án érkezik majd A feltaláló, 27-én pedig a Zárójelentés. A feltaláló Gyöngyössy Bence (Egy szoknya, egy nadrág; Egy bolond százat csinál; Janus) rendezése, ami a Béres Csepp megalkotója, Béres József (Gáspár Tibor) kutató a hatalommal vívott harcát mutatja be, ábrázolva a hatvanas-hetvenes évek magyar szocializmusának visszásságait, az akkori társadalmat átható hazugságokat. A Zárójelentés Szabó István új filmje, amiben több mint 30 év után újra együtt dolgozott az 1988-ban bemutatott, Oscar-jelölt Hanussen (és persze korábban az Oscar-díjas Mephisto és a szintén jelölt Redl ezredes) főszereplőjével, Klaus Maria Brandauerrel (a további főbb szerepeket Eperjes Károly, Kerekes Éva és Stohl András játsszák). A történetről a trailer alapján annyit sejteni, hogy a főhős orvosprofesszor, akit váratlanul nyugdíjaznak, így lemegy a szülőfalujába körorvosnak, ahol a falu plébánosa segíti, a polgármesterrel viszont meggyűlik a baja.

Februárban érkezik még a hazánkban forgott A nevek dala (Clive Owen főszereplésével), a Margot Robbie nevével fémjelzett Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása), a Cannes-ban versenyzett A hegyek szigete, Vin Diesel (Bloodshot), Harrison Ford (A vadon hívó szava) és Jim Carrey (Sonic, a sündisznó) új filmje. Márciusban a Pixar-féle Előre, a Hang nélkül 2, a Jane Austen-féle Emma új változata és a Disney-féle Mulan jön a mozikba, mi viszont ismét egy magyar filmet várunk a legjobban: a Spirál-t, főszerepben az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznőjével, Borbély Alexandrával. Felméri Cecília rendezésének a forgatására is kilátogattunk két éve a Sződligeti Horgásztóhoz, cikkünk itt olvasható.

Borbély Alexandra a Spirál forgatásán Forrás: Inforg-M&M Film /Szilágyi Lenke

A már bejelentett magyarországi premierdátumok alapján a tavaszt és a nyár elejét nagy hollywoodi szuperprodukciók dominálják majd: április 9-én jön Daniel Craig utolsó Bond-filmje, a Nincs idő meghalni, olyan sztárszínészekkel, mint Rami Malek, Léa Seydoux (aki közben Enyedi Ildikóval is forgatta A feleségem történeté-t, amiről itt írtunk), Christoph Waltz, Ralph Fiennes és Ana de Armas. 30-án befut a Magyarországon forgatott, Scarlett Johansson nevével fémjelzett Marvel-film, a Fekete Özvegy, majd DC-s női párdarabja, a Wonder Woman 1984 című folytatás június 4-én, Gal Gadottal a főszerepben. Ami a hazai vonatkozású produkciókat illeti, ígéretesnek tűnik még a részben magyar stábbal készült Medvevilág Szicíliában című animáció (április 9-én) és a június 11-én befutó Pesti balhé, ami egy fordított rablásról szóló vígjáték olyanokkal a főszerepben, mint Mészáros Béla (Seveled), Petrik Andrea (Kincsem), Reviczky Gábor, Szabó Simon, Elek Ferenc, Hegedűs D. Géza és Jászberényi Gábor.