Los Angelesben is vádat emeltek Harvey Weinstein ellen

Harvey Weinstein tárgyalása 2018.06.05.
NEW YORK, NY - JUNE 5: Harvey Weinstein arrives at State Supreme Court, June 5, 2018 in New York City. Weinstein is set to face an indictment on two counts of rape and is expected to plead not guilty. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Los Angeles-i ügyészség is vádat emelt Harvey Weinstein bukott hollywoodi filmmogul ellen egy nő megerőszakolása és egy másik szexuális bántalmazása miatt, mindkét eset 2013-ban történt.
Vágólapra másolva!

„Hisszük, hogy a bizonyítékok be fogják mutatni, hogy a vádlott felhasználta hatalmát és befolyását, hogy az áldozatokhoz férkőzzön és erőszakcseleményeket kövessen el ellenük" - írta közleményében Jackie Lacey kerületi ügyész.

A Los Angeles-i ügyészség a közelmúltban közölte, hogy

8 ügyet vizsgál, valamennyi esetben szexuális támadással vádolják Weinsteint.

Az ügyészség szerint a két eset, amelyben most vádat emeltek, 2013-ban két nap különbséggel történt egy helyi szállodában. Az áldozatok kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Ha Weinsteint bűnösnek találják, a kaliforniai törvények szerint akár

28 év börtönbüntetést is kaphat.

Az ügyészség ötmillió dollár óvadék kiszabását indítványozta.

A kaliforniai nagyváros ügyészsége azon a napon jelentette be az újabb vádemelést, hogy New Yorkban megkezdődött Harvey Weinstein bírósági tárgyalása.

A New York-i ügyészség öt szexuális bűncselekmény, köztük szexuális erőszak miatt emelt vádat a producer ellen.

A 67 éves Harvey Weinstein ártatlanságát hangoztatja, tagadja, hogy szexuálisan zaklatott mintegy 80 nőt az elmúlt évtizedekben, és azt is tagadta, hogy 2006-ban és 2013-ban helytelen szexuális közeledést tanúsított volna két nőhöz. Minden esetről azt állította, hogy a szexuális közeledés és az aktusok kölcsönösek voltak és közös megegyezésen alapultak.

Ha New Yorkban elítélik az egykori sztárproducert, életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.

A New York-i bíróság épületénél nyilatkozva Weinstein egyik ügyvédje közölte, tudomásuk volt arról, hogy Los Angelesben is vádat emelhetnek védencük ellen.

Harvey Weinstein Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A hétfői tárgyalási napon az eljárási rendet és az esküdtszék kiválasztásával kapcsolatos kérdéseket tisztáztak. Az esküdtek kiválasztása kedden veszi kezdetét és várhatóan mintegy két hétig is eltarthat.

A bíróságon megjelent a 67 éves vádlott is, járókerettel közlekedve, mivel decemberben hátműtéten esett át.

Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya 2017-ben robbant ki.

A befolyásos hollywoodi producer bukása indította el a MeToo mozgalmat,

amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el.