Az amerikai producercéh és a rendezőcéh is bejelentette jelöléseit

volt egyszer egy hollywood
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Producerek Céhe (PGA) és az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) is bejelentette kedden jelöléseit idei díjaira.
Vágólapra másolva!

A producerek filmes és tévés kategóriában jelölték a legjobb producer díjára a 2019-ben bemutatott munkák producereit.

A mozikban forgalmazott filmek mezőnyében a Darryl F. Zanuck-díjra Az aszfalt királyai, Az ír, a Jojo Nyuszi, a Joker, a Tőrbe ejtve, a Kisasszonyok, a Házassági történet, az Élősködők, az 1917 és a Volt egyszer egy Hollywood kapott jelölést.


Amy Pascal, a Kisasszonyok producere az első nő, akit a Zanuck-díjra jelöltek 2014 óta, amikor a Holtodiglan producere, Cean Chaffin került a jelöltek közé. Ezt megelőzően három női producer szerepelt a jelöltek között: Niki Marvin (A remény rabjai), Jan Chapman (A zongoralecke) és Jane Scott (Ragyogás). Tavaly a Zöld könyv kapta a Zanuck-díjat, majd később az Oscar-díjat is.

A producereknél az animációs filmek közül a Jetikölykök, a Jégvarázs 2., az Így neveld a sárkányodat 3., A hiányzó láncszem és a Toy Story 4. lett jelölt.


Az amerikai rendezőcéh (DGA) kedden a producerekhez hasonlóan a Volt egyszer egy Hollywood-ot, az 1917-et, Az ír-t, az Élősködők-et és a Jojo Nyuszi-t jelölte legfontosabb díjára. A legjobb elsőfilmes rendezők közül három nő is bekerült a DGA jelöltjei közé.

A kategóriában szerepel Mati Diop (Atlantics), Alma Har'el (Honey Boy), Melina Matsoukas (Queen & Slim), Joe Talbot (Last Black Man in San Francisco), valamint és Tyler Nilson és Michael Schwartz (The Peanut Butter Falcon').


A PGA díjátadó gáláját január 18-án rendezik meg a Los Angeles-i Hollywood Palladiumban, a DGA-díjátadót pedig január 25-én tartják a Los Angeles-i Ritz-Carltonban. Az Oscar-jelölésekről folyó szavazás szintén kedden zárult. Az amerikai filmakadémia díjára jelöltek listáját jövő hétfőn hozzák nyilvánosságra Hollywoodban.