Meghalt Jacques Dessange, a filmsztárok fodrásza

2020.01.08. 14:11

Meghalt 94 éves korában Jacques Dessange, Marlene Dietrich, Liz Taylor, Ava Gardner és más filmsztárok fodrásza.

A nemzetközi hírű fodrász-vállalkozó január 7-én halt meg. Dessange-ot nem csak a filmsztárok frizurái tették híressé: világszerte árulják hajápolási termékeit, valamint 43 országban több mint 1700 szalonja működik. Nevéhez fűződik a coiffé-decoiffé vágástechnika, amitől a frizura természetesnek, "rendetlennek" hat. A szakmát apja üzletében tanulta Souesmes-ben, majd 1945-ben Párizsba költözött, ahol - a nehéz kezdet után - Hubert-ről Jacques-ra változtatta a nevét, majd 1954-ben saját szalont nyitott a híres Champs-Élysées sugárút közelében. 
Olyan filmcsillagok jártak hozzá, mint a francia Brigitte Bardot, Jeanne Moreau vagy az amerikai Jeas Seberg. A hatvanas években hivatalosan is a cannes-i filmfesztivál fodrásza lett, és további világsztárok, köztük Liz Taylor, Marlene Dietrich és Ava Gardner frizuráit készíthette.

Jacques DessangeForrás: AFP/Alain Jocard

Első szalonjának nyitása után ötven évvel, 2004-ben kisebbik fiára, Benjaminra hagyta birodalmát. Eltérő elképzeléseik miatt azonban összevesztek, Dessange 2011-ben a szakításról könyvet jelentetett meg Le Complot (Az összeesküvés) címmel.