Öt új hiányszakma képzését is támogatja a Filmintézet

Vágólapra másolva!
Március 2-ig várja a Filmintézet a szakmai képzéseket szervező intézmények pályázatait összesen 12 szakterületre. Most először lehet pályázni sminkes és fodrász kisegítő, jelmezkivitelező, mikrofonos és öltöztető képzések programjával is.
Vágólapra másolva!

Az aktuális piaci igényeket figyelembe vevő pályázati lehetőség célja a hazai filmgyártásban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása. A magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzési programok támogatása biztosítja a szakember utánpótlást, és ezáltal a hazai filmipar versenyképességét.

A képzési pályázatokat a Nemzeti Filmintézet idén díszletrajzoló, felvételvezető/location manager,
sminkes és fodrász kisegítő, grip/bühnés, jelmezkivitelező, mikrofonos, naplóvezető, öltöztető, produkciós koordinátor, vágóasszisztens és világosító szakterületekre várja. Az egyedi pályázatok benyújtási határideje március 2., az elbírálás folyamatos, a támogatás szelektív.

Az immár ötödik alkalommal meghirdetett hiányszakmák képzését támogató pályázatnak köszönhetően az elmúlt években különböző oktatási intézményekben 27 képzés valósult meg, melyek közül 21 le is zárult. A támogatott képzéseket mintegy 260 fiatal pályakezdő és pályamódosító végezte el, sokuk ma már a filmszakmában dolgozik és jelenleg is 82 fő jár támogatott képzésekre.

Már több mint 700 regisztrált felhasználója van a Filmesgyakornok.hu online platformnak és adatbázisnak, melynek elsődleges célja, hogy összekösse a gyakornoki lehetőséget kereső pályakezdőket és a gyakornokot kereső producereket, továbbá segítse a fiatalok eligazodását a filmkészítés szakterületein belül. A Filmesgyakornok.hu-n keresztül eddig 318 pályakezdő filmes gyakornoki alkalmazás valósult meg.

A képzési pályázatokat és a Filmesgyakornok.hu platformot is a Filmipari Képzési Programja keretében indította el a Nemzeti Filmintézet. A 2016-ban bevezetett program forrása a filmszakmai képzési hozzájárulás, melynek értelmében minden magyarországi produkció a teljes költségvetésének 0,5%-ával, de legfeljebb 15 millió forint mértékben hozzájárul a magyarországi filmes képzés fejlesztéséhez. Az ebből befolyó összegből a Filmintézet a filmes oktatással foglalkozó szervezetek filmes szakalkalmazotti képzéseit támogatja. A kedvezőbb tandíjaknak köszönhetően a támogatott képzések széles kör számára elérhetőek.