Meghalt a Monty Python sztárja

Terry Jonesnál a Monty Python komikuscsoport alapító tagjánál demenciát állapítottak meg
Terry Jonesnál a Monty Python komikuscsoport alapító tagjánál demenciát állapítottak meg
Vágólapra másolva!
Kedden este 77 évesen meghalt a Monty Python-sztár Terry Jones. A brit komikus író-rendező-színész demenciában szenvedett 2016 óta, amiről itt írtunk. Halálát is ez okozta. A Gyalog galopp című kultfilmet Terry Gilliammel közösen rendezték, a Brian életé-nek és Az élet értelmé-nek pedig Jones a rendezője.
Vágólapra másolva!

1942. február 1-jén született a walesi Colwyn Bay-ben. 1969-ben alapító tagja volt a Monty Python Repülő Cirkuszának, amely 1969 és 1974 között összesen 45 részt készített a BBC-nek.

1974-ben a Monty Python-csoport feloszlott, de a tagok még több filmben dolgoztak együtt, ilyen a Gyalog galopp, a Brian élete vagy Az élet értelme.


Terry Jones nevéhez fűződnek továbbá a Julie Walters főszereplésével készült Personal Services és az Erik, a viking című filmek.

Terry Jones Forrás: Wikipedia

Az évek során több komoly, tudományos értékű történelmi témájú könyvet is írt, mint például a Chaucer's Knight: Portrait of a Medieval Mercenary vagy a Who Murdered Chaucer? A Medieval Mystery. Közreműködött a Discovery Channel egyik ismeretterjesztő filmjében, cikkei jelentek meg a The Guardienben és a The Observerben, amelyekben főként az iraki háború miatt ostorozta a világpolitika ismert szereplőit. Írásait könyv alakban is megjelentette.

2006-ban vastagbélrákkal diagnosztizálták, de ennek ellenére részt vett a Gyalog galopp-ból készült musical, a Spamalot bemutatóján.

Másnap sikeres műtétet hajtottak rajta végre, betegségéből teljesen felépült. 2016-ban megállapították, hogy a demencia egy ritka fajtájában szenved és egyre kevésbé képes a beszédre, így interjút sem tud adni többé.

Első feleségét, Alison Telfert 1970-ben vette feleségül, két gyermekük született.

Házasságuk azután ért véget, hogy Jones egy dedikáláson találkozott a nála 41 évvel fiatalabb Anna Söderströmmel. A párnak 2009-ben kislánya született, és 2012-ben - a válás kimondása után néhány hónappal - titokban össze is házasodtak.