Mint megírtuk, 100 éves lenne Federico Fellini, olyan filmek felmérhetetlenül nagy hatású alkotója, mint az Országúton, Az édes élet, a 8 és fél és az Amarcord. Fellini munkásságáról megkérdeztük Szabó Istvánt, olyan filmek író-rendezőjét, mint az Álmodozások kora, az Apa, a Szerelmesfilm, az Oscar-jelölt Bizalom, az Oscar-díjas Mephisto, a Redl ezredes, a Hanussen (utóbbi kettő szintén Oscar-jelölt a legjobb idegen nyelvű film kategóriában), a Találkozás Vénusszal, A napfény íze és a Csodálatos Júlia. Szabó István legújabb filmje, a Zárójelentés február 27-én érkezik a mozikba.

Szabó István elmondta, Fellini filmjei közül a korai, az 1950-es években készült munkáival találkozott először: 

még a tanulmányaim alatt láttam az Országúton-t és a Cabiria éjszakái-t. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy Fellini egy csodálatos filmrendező. 
Fellini művészetéről, szerzőiségéről úgy fogalmazott, 

a neorealizmus felől indult, de továbblépett azon: a filmjei költőisége, a mindennapok világától való elemelkedettsége - amely persze mindig nagyon pontos pszichológiai realitásokon alapul - teljesen egyéni és megismételhetetlen. Ez a költőiség az egész életművére jellemző. Felemelő filmjei vannak, minden munkája érzelmileg gazdagítja a nézőt.  

Szabó IstvánForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tobias Hase

A legnagyobb hatású rendezők közé sorolja Fellinit: 

a filmművészet egyik legnagyobb alkotójának tartom. Ha nem számítjuk a nagy némafilmrendezőket, amilyen Eisenstein vagy Griffith voltak, Fellini ott van abban az öt rendezőben, akiket a legjobban tisztelek és szeretek. Megkérdeztük Szabó Istvánt, mely Fellini-filmek állnak hozzá a legközelebb, amire azt válaszolta: 

ennyire jó filmek közül nehéz választani, de talán a 8 és fél című filmjét szeretem a legjobban, amihez viszont nagyon közel van az Országúton és az Amarcord is. 

Hogy felfedezte-e a saját munkásságán Fellini hatását, arra azt felelte: 

mindannyiunkra hatott. Próbáltam tanulni tőle, de azt nem tudom, hogy sikerült-e.

Federico FelliniForrás: Lipnitzki / Roger-Viollet / Roger-Viollet

Fellini centenáriuma alkalmából korábban megkérdeztük a legendás rendező hatásáról a rendező-operatőr Koltai Lajost (aki a Bizalom óta Szabó István filmjeit is fényképezte), Tímár Pétert (a Csinibaba rendezőjét), a cannes-i Arany Pálma-díjas és Oscar-jelölt Jankovics Marcellt (Fehérlófia, János vitéz, Az ember tragédiája), valamint Sopsits Árpád (Torzók, A martfűi rém) és Tóth Barnabás (Susotázs, Akik maradtak) rendezőket. Cikkünk itt olvasható.