Azonnali hatállyal felfüggesztette az első igazgatója, Alfred Bauer nevét viselő Ezüst Medve-díjat a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál vezetősége - jelentették be a Berlinale honlapján.

A Die Zeit német hetilapban szerdán megjelent cikk forrásai

 

új fényben mutatták be Alfred Bauernek, a Berlinale első elnökének szerepét a nemzetiszocialisták filmpolitikájában. Ezen források szerint Bauer jelentős pozíciókat töltött be a náci érában. Ezen új ismeretek alapján, a Berlinale azonnali hatállyal felfüggeszti az Alfred Bauer Ezüst Medve-díját  

- fogalmaznak közleményükben.

Alfred BauerForrás: Giehr/picture-alliance/dpa/AP Images


Az Alfred Bauer-díjjal a különösen innovatív filmkészítést jutalmazzák a fesztiválon. Bauer 1951 és 1976 között volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál első igazgatója. A díjat 1987-ben nevezték el róla.
Tavaly ezt a díjat Nora Fingscheidt rendező Systemsprenger (Rendszerrobbantók) című filmje nyerte el."A fesztivál nem volt korábban tudatában annak, hogy Alfred Bauer jelentős szerepet játszott a nemzetiszocializmusban. Üdvözöljük a Die Zeitben megjelent kutatást és annak közreadását, és felhasználjuk ezeket az új információkat arra, hogy megvizsgáljuk a fesztivál történetét külső akadémia kutatókkal együtt" - közölte Berlinale szóvivője.