Rekordszámú női és nem fehér főszereplője volt 2019 kasszasikereinek

Star Wars: The Last Jedi Cinema episode VIII science fiction action adventure WOMAN laser sword initiation jedi Rey
Star Wars: The Last Jedi Year : 2017 USA Director : Rian Johnson Daisy Ridley . It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai mozikban tavaly bemutatott száz legnagyobb bevételű filmben több nő és alulreprezentált kisebbséghez tartozó színész kapott főszerepet, mint valaha - derült ki a Dél-kaliforniai Egyetemen működő Annenberg Integrációs Kezdeményezés nevű szervezet tanulmányából.
Vágólapra másolva!

A száz legnagyobb kasszasikert elemezve a szakemberek megállapították, hogy 31 filmnek volt alulreprezentált etnikai csoporthoz tartozó a főszereplője, vagy az egyik főszereplője, ami néggyel több filmet jelent, mint 2018-ban és csaknem háromszorosa a tíz évvel ezelőtti mutatónak.

Az adatok szerint a női főszereplők terén is előrelépés történt: a száz filmből 43-ban játszotta nő a főszerepet vagy az egyik főszerepet, ami ugyancsak néggyel több a 2018-as évhez képest és több mint kétszerese a 2007-es adatoknak.


A szakemberek szerint noha az adatok még mindig nem tükrözik pontosan az amerikai népességet, amelynek 51 százalékát nők és nagyjából 40 százalékát nem fehér bőrű emberek alkotják, a 2019-es év mindenképpen "sikeres évnek számít az integráció" szempontjából.

Mindezek ellenére az idei hollywoodi díjszezonra nem jellemző ez a mértékű diverzitás: a vasárnapi Oscar-gála a 87. lesz, amelyen nincs női jelölt a legjobb rendezők mezőnyében.