103 éves korában meghalt Kirk Douglas. 

A színész halálhírét fia, Michael Douglas jelentette be, először a People magazinnak.

"Testvéreimmel mély szomorúsággal jelentjük be, hogy Kirk Douglas 103 éves korában itt hagyott minket" - írta. "A világ számára legenda volt, a mozi aranykorának színésze, aki jól élt az arany éveiben, egy emberbarát, az igazságosság elkötelezettje (...). De számomra és tesvéreim, Joel és Peter számára egyszerűen Apa volt.

- írta.

Michael Douglas és Kirk Douglas az 1985-ös Oscar-díjkiosztónForrás: AFP/Rob Boren

Kirk Douglas, eredeti nevén Issur Danielovitch 1916. december 9-én született New Yorkban, egy hétgyerekes családban ő volt az egyetlen fiú. Karrierje a negyvenes években kezdődött, több mint kilencven filmben játszott, háromszor jelölték Oscar-díjra.

Az igazán nagy áttörése A bajnok (1949) című sportdráma volt, ezért kapta az első jelölését, majd az 1952-es A szörnyeteg és a szépség-ért a másodikat. Harmadik jelölését A nap szerelmese című filmért kapta, amelyben Vincent Van Goghot alakította.

1996-ban életmű Oscar-díjat kapott, amelyet Steven Spielberg adott át neki. 

 

"Kirk csodálatos életének végéig megőrizte filmsztár karizmáját, és megtiszteltetés számomra, hogy utolsó 45 évének apró része lehettem"

- írta Kirk Douglas halálhírére közleményében Steven Spielberg.

Az Amerikai Filmintézet Hollywood legnagyobb csillagait felsoroló listáján a férfi színészek között a 17. volt (Orson Welles után és James Dean előtt). 

Legismertebb alakítása az 1960-as Spartacus főszerepe, Stanley Kubrick rendezésében.

Spartacus (1960)Forrás: AFP

Kirk Douglas kétszer házasodott, első feleségétől, Diana Hilltől két gyereke született, Michael és Joel Douglas producer. Második feleségével, Anne Buydens producerrel tavaly ünnepelték 65. házassági évfordulójukat. Két fiuk született: Peter Douglas producer és Eric Douglas színész, aki 2004-ben alkohol- és drogtúladagolásban halt meg.

Kirk Douglas 2018-banForrás: AFP/Valerie Macon

1991-ben helikopter-balesetet szenvedett, 1996-ban pedig stroke-ot kapott, amely után újra kellett tanulnia beszélni. A stroke-kal vívott harcáról könyvet is írt.

2016. december 9-én 100. születésnapját a Beverly Hills Hotelben ünnepelte családja és számos barátja társaságában, köztük volt Don Rickles, Jeffrey Katzenberg, Steven Spielberg, felesége Anne, Michael fia és menye, Catherine Zeta-Jones.

Utolsó, 103. születésnapján, két hónapja Catherine Zeta-Jones ezzel a képpel köszöntötte az Instagramján. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

This guy on my knee, is 103!!!!!Happy Birthday Pappy!!! I love you with all my heart. ❤️

Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones) által megosztott bejegyzés,

 Ez a pasi a térdemen 103 éves. Boldog születésnapot, Papi, szeretlek teljes szívemből! 

- írta Catherine Zeta-Jones.