Hatalmával való visszaéléssel vádolta az ügyész pénteken Harvey Weinsteint, aki hollywoodi producerként zsákmányként vadászott a nőkre.

"A vádlott az univerzum ura volt, és a tanúk csupán hangyák voltak, akikre következmények nélkül rátaposhatott" – hangoztatta a szexuális erőszakkal és zaklatással megvádolt Harvey Weinstein büntetőperében elmondott záróbeszédében Joan Illuzzi ügyész.

Illuzi szerint Weinsteinből hiányzott az áldozatai iránti empátia is. Az univerzumot én irányítom és ők nem fognak panaszt emelni, ha én, a király rájuk lépek, rájuk köpök, demoralizálom őket és igen, megerőszakolom és megbecstelenítem őket – fogalmazott Illuzi Weinsteint utánozva.

A pénteki záróbeszéd az utolsó alkalom, amikor az ügyészség meggyőzheti a manhattani bíróság hét férfiból és öt nőből álló esküdtszékének tagjait a bukott filmmogul bűnösségéről. Az esküdtszék kedden kezdi mérlegelni döntését, és ha bűnösnek találják a vádlottat, akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélheti őt a bíró.

A 67 éves Harvey Weinsteint Jessica Mann megerőszakolásával vádolják, illetve azzal, hogy orális erőszakot követett el egykori munkatársán, Mimi Haleyin. Harvey Weinstein tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a szexuális közeledés és az aktusok kölcsönös beleegyezésen alapultak. A bírósági tárgyaláson Weinstein nem tett vallomást, ügyvédei eltanácsolták ettől.

Az ügyészség a perben mindkét nőt tanúként idézte be, akik érzelmes vallomásukban részletesen feltárták kapcsolatukat az filmmogullal. Csütörtöki védőbeszédében Donna Rotunno, Weinstein egyik ügyvédje "megbízhatatlannak" írta le őket, és hangoztatta, hogy a túlbuzgó ügyészség megpróbálja a kölcsönös belegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot támadásként beállítani. "Egy olyan világot teremtenek, amelyben megfosztják a felnőtt nőket a józan észtől, önállóságuktól és felelősségüktől" - hangoztatta mintegy öt órán át tartó védőbeszédében.

"Az ő világukban a nők nem felelősek azért, hogy milyen partin vesznek részt, milyen emberekkel flörtölnek, milyen választásokat hoznak karrierjük előmozdítására" - fogalmazott.

Harvey Weinstein tárgyalása előtt a New York-i bíróságon február 14-énForrás: AFP/2020 Getty Images/Stephanie Keith

Az ügyészség "egy sötét történetet szőtt egy férfiról, aki úgy keresett áldozatokat, hogy egy sor tesztnek vetette alá őket, de a történetet nem támasztja alá bizonyíték" - mondta.

Rotunno hangsúlyozta, hogy Weinstein ártatlan. "Ártatlan volt, amikor besétált a tárgyalásra, ártatlan volt, amikor a tanúk vallomást tettek, és most is ártatlan" - mondta, és felszólította az esküdtszék tagjait, hogy tegyék félre érzéseiket, és használják józan eszüket, amikor mérlegelik a bizonyítékot. "Nem kell, hogy szeressék Weinstein urat. Ez nem egy népszerűségi verseny. Ebben az országban a népszerűtlen embereknek van leginkább szükségük esküdtekre" - mondta.

Az ügyészség négy másik nőt is tanúként hallgatott meg, köztük Annabella Sciorra színésznőt, akit a vádirat szerint az 1990-es években erőszakolt meg a producer. Bár ez a bűncselekmény elévült, a színésznő vallomásának segítségével akarták felrajzolni Weinsteinnek mint szexuális ragadozónak a magatartását, aki felhasználta hatalmát arra, hogy a nők kegyeibe férkőzzön filmszerepeket, karrierjük előmozdítását ígérve, majd szexuálisan megtámadta vagy megerőszakolta őket.