Díjra jelölték a Napszálltát a legjobb európai film kategóriában

napszállta
Vágólapra másolva!
Gopo-díjra jelölték az Oscar-díjas Nemes Jeles László alkotását, a Napszálltá-t Romániában a legjobb európai film kategóriában.
Vágólapra másolva!

A román filmes szakma legrangosabb elismerésének számító Gopo-díjakkal minden évben a román filmgyártás legjobb előző évi alkotásait díjazzák.

A román filmek mellett külön kategóriában európai filmeket is jutalmaznak: a Napszállta Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség, Kirill Szerebrennyikov Nyár, Jorgosz Lanthimosz A kedvenc és Lars Von Trier A ház, amit Jack épített című filmjével versenyez.

A legtöbb jelölést a Corneliu Porumboiu által rendezett A hegyek szigete (La Gomera) című krimivígjáték kapta. Porumboiu filmjében a Napszálltá-ban Brill Oszkárt alakító Vlad Ivanov is látható.

A filmek csalfa természetére világít rá Porumboiu cannes-i versenyfilmje

A román újhullámként emlegetett művészfilmes reneszánsz egyik vezéregyénisége, Corneliu Porumboiu ( Rendészet, nyelvészet, A kincs) új filmje, a La Gomera (The Whistlers) a 72. cannes-i fesztivál versenyprogramjában debütált. A Kolozsvárott, a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon tartott hazai premiert mi is megnéztük a rendező, a stáb és a színészgárda jelenlétében.


A legjobb férfi mellékszereplő díjára jelölték a szintén Porumboiu filmjében játszó, háromszéki baróti születésű Téglás Istvánt is, aki jelenleg a bukaresti Nemzeti Színház művésze. A díjakat hatszáz román filmes szakember szavazata alapján ítélik oda, a győztest március 24-én hirdetik ki a bukaresti Nemzeti Színházban szervezett gálán.

A díjat Ion Popescu-Gopóról nevezték el, akinek Emberke című rövidfilmje 1957-ben Arany Pálmát nyert a Cannes-i Filmfesztiválon.