Berlinale: kiderült a névadó náci múltja miatt visszavont díj sorsa

2020.02.19. 12:28

Az idei berlini nemzetközi filmfesztiválon új különdíjat adnak át, hogy pótolják a náci múltú egykori fesztiváligazgatóról elnevezett elismerés visszavonását.

Az Ezüst Medve - 70. Berlinale elnevezésű egyszeri, a jubileumi alkalomra szóló díjat a nemzetközi zsűri ítéli majd oda - jelentették be kedden a Berlinale szervezői. A fesztivál első igazgatója, Alfred Bauer nevét viselő Ezüst Medve-díjat január végén függesztették fel "azonnali hatállyal" a náci múltjára vonatkozó sajtóértesülések nyomán.
A Die Zeit német napilap hozta nyilvánosságra, hogy Alfred Bauer, aki 1951 és 1976 között volt a Berlinale igazgatója, "magas rangú funkcionárius volt a náci filmes bürokráciában". Bauer titkolta szerepét.A Berlinale megbízta a német Kortárs Történeti Intézetet, hogy kutassa fel Bauer múltját. Mariette Rissenbeek, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy külső, független történészcsoportot kértek fel a vizsgálatra.

 

 

A fesztivál nem volt korábban tudatában annak, hogy Alfred Bauer jelentős szerepet játszott a nemzetiszocializmusban. Üdvözöljük a Die Zeitben megjelent kutatást és annak közreadását, és felhasználjuk ezeket az új információkat arra, hogy megvizsgáljuk a fesztivál történetét külső akadémia kutatókkal együtt  

- közölte a Berlinale szóvivője a díj felfüggesztését bejelentve.

A Berlinalén 1987-től adták át az Alfred Bauer-díjat a különösen innovatív filmkészítés elismerésére. Tavaly ezt a díjat Nora Fingscheidt rendező Systemsprenger (Kontroll nélkül) című filmje nyerte el.
A csütörtökön megnyíló és március 1-jéig tartó Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke Jeremy Irons Oscar-díjas brit színész lesz. A legjobb nagyjátékfilmnek járó Arany Medvéről és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékről döntő héttagú zsűri munkájában részt vesz még Bérénice Bejo francia-argentin színésznő, Annemarie Jacir palesztin-amerikai rendező, Bettina Brokemper német producer, Kenneth Lonergan amerikai rendező, Luca Marinelli olasz színész, valamint Kleber Mendonca Filho brazil filmes, újságíró.