Brutális holokausztfilmet is vetítenek a Cseh Filmkarneválon - videó

2020.02.19. 15:17

Ma kezdődik a Cseh Filmkarnevál Budapesten, a Toldi moziban, ahol vasárnapig hét vetítés keretében hat filmet láthat a közönség a tavalyi év cseh filmterméséből. Műsorra tűzik a tavalyi velencei fesztivál botrányfilmjét, a The Painted Bird-öt (Festett madár), amiről itt beszélgettünk egyik színészével, Udo Kierrel. 

A karnevál szerdai nyitófilmje a Terrorista című komédia lesz, amelyben egy nyugdíjas tartárnő próbál rendet tenni értékvesztett világunkban. A nyugdíjast Iva Janzurova alakítja, aki a magyar nézők számára a Kórház a város szélén című csehszlovák filmsorozatból lehet ismerős. Iva Janzurovával a film vetítése után találkozhat a magyar közönség.
Az idei műsorban két elsőfilmes alkotás is szerepel. A karnevál zárófilmje, Martin Horsky Nők, ha futnak című vígjátéka tavaly a legnagyobb cseh mozinézettséget érte el, mintegy másfél millióan látták. Jiri Havelka Tulajdonosok című komédiája eredetileg színdarab volt, ezt írta át filmre az elsőfilmes alkotó.

Vaclav Marhoul rendező, forgatókönyvíró, producer Festett madár című fekete-fehér drámája az emberi gonoszság és rosszindulat legmélyebb bugyraiba enged betekintést parádés szereposztásban: sok más mellett Udo Kier és Harvey Keitel is feltűnik a vásznon.Helena Trestikova, valamint Jakub Hejna Forman vs Forman című portréfilmjében több, a világhírű rendező családi archívumából való felvételt is láthat a közönség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK