Szabó István Zárójelentés című filmjének főszereplője, Klaus Maria Brandauer a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle nyitóeseményére a rendezvény díszvendégeként Budapestre érkezik. A neves osztrák színész Szabó István Oscar-díjas Mephisto című alkotásával vált világhírűvé. 

Klaus Maria Brandauer 1944-ben született, 1972-ben szerződött a bécsi Burgtheaterhez. Pályáját színházi szerepekkel kezdte, és sokáig idegenkedett attól, hogy filmes munkákat is vállaljon. Ebben az áttörést Szabó István Mephisto című filmje hozta, mely 1982-ben megkapta a legjobb külföldi filmért járó Oscar-díjat, Brandauer pedig a filmben nyújtott alakításáért megkapta a David di Donatello-díjat.

Klaus Maria BrandauerForrás: Mephisto


Ezt követően Szabó István következő két filmje, a Redl ezredes és a Hanussen címszerepét is ő alakította. Utóbbiért 1988-ban Európai Filmdíjra jelölték. A neves osztrák színésznek pályája során 30 díjat ítéltek oda, és további 14 nevezést kapott a világ legrangosabb fesztiváljain; többek között az 1985-ös Távol Afrikától című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték és Golden Globe-díjat nyert.

 

Örülök, hogy ilyen hosszú idő után ismét együtt dolgozhattam Szabó Istvánnal. Az utolsó filmünk óta, több mint harminc éve személyes kapcsolatban állunk, így amikor felajánlotta nekem a Zárójelentés főszerepét, azonnal igent mondtam.   

- mondta Klaus Maria Brandauer.

A film főszereplői rajta kívül Eperjes Károly, Stohl András, Udvaros Dorottya és Kerekes Éva. Mellettük olyan kimagasló magyar színművészeket láthatunk még a filmben, mint Csákányi Eszter, Szirtes Ágnes, Csomós Mari, Andorai Péter, Orosz Ákos és Börcsök Enikő. A film producere Tőzsér Attila és Sándor Pál, aki forgatókönyv-konzultáns is.
A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával február 26. és 29. között a Corvin moziban rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét, ahol 59 Magyar Filmdíjra jelölt alkotást, valamint számos versenyen kívüli filmet is vetítenek majd, köztük Zárójelentés-t is.