A Frankofón Fesztivál idén 20. alkalommal tér vissza, az egyhónapos fesztivál nyitó eseménye pedig a szintén kerek évfordulóját ünneplő 10. Frankofón Filmnapok lesz, ami február 26. és március 7 között zajlik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben.

Az idei válogatás 23 filmje és 5 rövidfilmje Algériából, Belgiumból, Franciaországból, Kanadából, Kenyából, Marokkóból, Svájcból és Tunéziából érkezik. A sok esetben nemzetközi fesztiválokon is elismert filmeket Magyarországon (sőt, némelyiket Európában is) premier előtt láthatják a nézők. A Filmnapok február 26-án Hirokazu Kore-eda Cannes-ban díjazott japán rendező Az igazság c. filmjével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd március 8-án, a budapesti vetítések után folytatódik 14 magyarországi város mozitermeiben.

A Frankofón Fesztivál a filmek mellett a kultúra számos más oldalát is bemutatja: egész márciusban komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal várják a frankofón kultúra szerelmeseit Budapesten a MÜPA, a Liszt Emlékmúzeum, a Trafó, Műcsarnok, az Operettszínház, az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtára, az ELTE és a Francia Intézet mellett, természetesen az ország számos városában.