Roman Polanski, a legtöbb jelölést kapott film rendezője nem megy el a César-díjátadóra

Roman Polanski Párizsban
Roman Polanski megérkezik, mögötte az aktivisták tüntetnek.
Vágólapra másolva!
Nem megy el a 45. César-díjak átadójára péntek este Roman Polanski, jóllehet J'accuse (Vádolom) című filmje kapta a legtöbb jelölést.
Vágólapra másolva!

A nemi erőszak miatt az Egyesült Államok által negyven éve körözött lengyel-francia rendező maga jelentette be a távolmaradását az után, hogy feminista szervezetek a személye elleni tiltakozó megmozdulást szerveznek a ceremónia helyszínén.

- mondta csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek a rendező.

- tette hozzá.

Roman Polanski elmondta, hogy legfontosabb számára a családja, a felesége és gyerekei megóvása, akik inzultusoknak vannak kitéve.

- fogalmazott a 86 éves filmrendező.

A legjelentősebb francia filmes elismerés díjkiosztó ünnepsége minden szempontból feszültnek ígérkezik péntek este. Két héttel ezelőtt kollektívan lemondott a César-díjakat jelölő francia filmakadémia teljes vezetősége, mert több mint négyszáz francia filmes szakember, rendezők és színészek tiltakoztak a jelölések átláthatatlansága miatt. A tiltakozók szerint az akadémiát eluralták a "működési zavarok", a "számlák átláthatatlansága", a "bebetonozott státuszok" és az "urambátyám" működés.

A művészek azt is kifogásolták, hogy a tagoknak semmilyen beleszólásuk nincs sem a szervezet működésébe, sem a César-díjak átadásának menetébe.

Az akadémia élén álló 47 tagú testületnek Oscar-díjas filmesek, a korábbi akadémiai elnökök, valamint meghívott filmes szakemberek a tagjai. Köztük van Roman Polanski is, akinek J'accuse (Vádolom) című filmje kapta a legtöbb jelölést az idei César-díjra, ami heves vitát váltott ki a közéletben. A nemi erőszak miatt az Egyesült Államok által 40 éve körözött, ezért a világban csak korlátozott mozgásszabadságot élvező lengyel-francia rendező filmjét 12 kategóriában, köztük a legjobb film és a legjobb rendező kategóriájában jelölték a "francia Oscarra".

A díjkiosztó azért is feszültnek ígérkezik, mert a második legtöbb, összesen tíz jelölést kapott Portré a lángoló fiatal lányról című film főszerepét alakító Adele Haenel volt az első francia színésznő, aki a szexuális botrányok nyomán tavaly novemberben néven nevezte az állítólagos zaklatóját, Christophe Ruggia francia filmrendezőt, akit a színésznő azzal vádol, hogy 12 és 15 éves kora között rendszeresen zaklatta szexuálisan.

Az interjú óriási visszhangot váltott ki a francia közéletben és elsősorban a filmes világban, Ruggia ellen azóta ügyészi eljárás indult, Polanskit pedig újabb nők vádolták meg azzal, hogy több mint negyven évvel ezelőtt megerőszakolta őket.

A legjobb női színésznő kategóriában jelölt Adele Haenel szerint egyébként a francia-lengyel filmrendező díjazása "az áldozatok szemen köpése lenne", feminista szervezetek pedig a díjkiosztó helyszínéül szolgáló Salle Pleyel előtt szerveznek demonstrációt a gálaeset idején. A tiltakozások egyébként már megkezdődtek: szerdára virradó éjjel a Salle Pleyel előtt és a francia filmakadémia irodájánál plakátok jelentek meg, amelyeken feministák a díjkiosztó lemondását követelik.