Hosszú betegség meghalt a 68 éves Tonie Marshall francia-amerikai színésznő-rendező csütörtökön, aki Vénusz Szépségszalon című filmjével 2000-ben elnyerte a César-díjat.

Az Audrey Tautou és Nathalie Baye főszereplésével forgatott Vénusz Szépségszalon-ért a legjobb rendező és a legjobb film díját is megkapta Marshall. Ő az egyetlen női rendező, aki valaha elnyerte a francia Oscarként emlegetett elismerést.

Marshall 1951-ben született Párizs egyik külvárosában. A film világában nőtt fel, mivel édesanyja, Micheline Presle francia színésznő, apja pedig William Marshall amerikai színész-rendező volt. 1973-ban debütált a filmvásznon a The Mathernity Pants című vígjátékban Catherine Deneuve oldalán. Filmszerepei mellett sikeres forgatókönyvírói és rendezői pályát futott be.

Tonie MarshallForrás: AFP/Lionel Bonaventure

"Tonie küzdött és elment. Az életben, akárcsak a filmjeiben gyakran megindított minket, mosolyra fakasztott, és mindig meggyőző volt. Erős volt és figyelmes, elkötelezett és kedves" - írta róla visszaemlékezésében a cannes-i filmfesztivál elnöke, Pierre Lescure a Twitteren.