Meghalt Suzy Delair

Vágólapra másolva!
Meghalt Suzy Delair francia színésznő és revüénekes Párizsban. 102 évet élt.
Vágólapra másolva!

Suzette Delaire néven született 1917-ben, pályáját pedig énekesként kezdte.

Színésznőként Henri-George Clouzot fedezte fel, szerepet adott neki három filmjében is (Le dernier des six, 1941; A gyilkos a 21-ben lakik, 1942; Bűnös vagy áldozat?, 1947).

Forrás: Photofest

Játszott még Stan Laurel és Oliver Hardy, azaz Stan és Pan utolsó, Utópia (1950) című filmjében és az 1960-as Rocco és fivérei-ben is.

Visconti remekművében, a Rocco és fivéreiben az akkori kor világának megfelelően mindössze 43 éves korában játszott egy szerepe szerint idősödő szépasszonyt, akit a fiatal Renato Salvatori elcsábít. A francia mozinézők leginkább a Jákob rabbi kalandjaiból emlékeznek rá, Louis de Funes hiperagresszív fogorvos-feleségét játszotta, feledhetetlenül.

Suzy Delair igazi revüsztár is volt; Francis Lopeznek, az ötvenes évek francia operettszerzőjének példátlanul sikeres darabjaiban játszott elsősorban. Amikor 90 éves korában Jacques Chirac kultuszminisztertől megkapta a Becsületrendet, zokogva arról beszélt, hogy sajnálja, hogy két revüszerep között sohasem játszhatott drámai, tragikus hősnőket.