A heves tiltakozások ellenére váratlanul, sőt a tervezettnél hamarabb megjelent hétfőn az Egyesült Államokban a nevelt lánya zaklatásával vádolt Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer és színész, Woody Allen önéletrajzi könyve.

A vitatott művet az Arcade Publishing könyvkiadó dobta piacra hétfőn, két héttel azután, hogy Allen családtagjai, nőjogi aktivisták, sőt saját alkalmazottai tiltakozása miatt a Hachette kiadó elállt az Apropos of Nothing (A semmi ürügyei) című kötet április 7-re tervezett publikálásától.
Ebben a különös korban, amikor az igazságot túl gyakran álhírként söprik félre, mi, könyvkiadók jobbnak láttuk, ha engedünk szóhoz jutni egy tisztelet övezte művészt, ahelyett, hogy azoknak engednénk, akik el akarják hallgattatni" - fogalmazott a kiadó társalapítója, Jeannette Seaver, aki szerint a könyvben a rendező "nyíltan és átfogóan elszámol önmagával".
Woody Allent 1992-ben vádolták meg azzal, hogy akkor hétéves nevelt lányát, Dylan Farrow-t szexuálisan molesztálta. Farrow felnőttként is megismételte a vádakat és kitart állítása mellett, amelyet a rendező tagad. Az ügyben két független vizsgálatot is lefolytattak még az 1990-es években és Allen ellen soha nem emeltek vádat.
A 84 éves filmes önéletrajzának kiadását tavaly több kiadó is elutasította, amikor a gyerekmolesztálási vád ismét a címoldalakra került. A Hachette a publikálás bejelentése után négy nappal visszalépett a megjelentetéstől, miután saját munkatársainak egy csoportja megtagadta a munkát tiltakozásképpen.
Woody Allen a könyvben azt írja, hogy soha nem nyúlt nevelt lányához, "még a kisujjával sem" - írja a The Hollywood Reporter filmes hírportál, amely részleteket közölt az önéletrajzból.
Előrehozták az Allen-önéletrajz megjelentetését Németországban is, ahol a tekintélyes Rowohlt kiadó vállalta fel - saját szerzőinek nyílt levélben megfogalmazott tiltakozása ellenére - a vitatott könyv publikálását. Április 7. helyett elektronikus formában már szerdán, nyomtatásban pedig szombaton válik elérhetővé.
Bár a koronavírus-járvány miatt a legtöbb könyvesbolt zárva tart Németországban és az Egyesült Államokban, sokan kínálnak kiszállítást, sőt elviteli lehetőséget is.