Texasban díjat nyert Andrasev Nadja rövidfilmje

"Everybody Wants Some" - 2016 SXSW Music, Film + Interactive Festival GettyImageRank3 Celebrities FILM MUSIC
AUSTIN, TX - MARCH 11: A view of the audience in attendance for the opening night screening of "Everybody Wants Some" during the 2016 SXSW Music, Film + Interactive Festival at Paramount Theatre on March 11, 2016 in Austin, Texas. Mike Windle/Getty Images for SXSW/AFP
Vágólapra másolva!
A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte el Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása a texasi South by Southwest Filmfesztiválon (SXSW), ezzel nevezhetővé vált az Oscar-díjra is.
Vágólapra másolva!

Az Austinban évente megrendezett, rangos fesztivál idén a koronavírus világjárvány miatt az első nagy filmes eseményként mondta le programját, de a szervezők kiosztották a fesztivál díjait, és közzétették a zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat.

A South by Southwest Oscar-kvalifikáló fesztivál, azaz a díjazott film nevezhető az Amerikai Filmakadémia díjára - közölte vasárnap a Szimbiózis gyártója, a Salto Film Kft.

A közleményben emlékeztetnek,

a Szimbiózis korábban több mint ötven fesztiválra kapott meghívást,

így az Annecy-i és Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválokra, valamint rangos díjakat nyert Angers-ban és a Slamdance-en.
Andrasev Nadja - a MOME animáció tanszékén készült - diplomafilmje, A nyalintás nesze szintén sikeres nemzetközi pályát futott be, több mint nyolcvan fesztivál versenyprogramjában szerepelt, és számos díjat nyert el Cannes-tól, Drezdán, Kijeven és a dél-koreai BIAF-on át a szintén Oscar-kvalifikáló zágrábi és New Orleans-i fesztiválig.

Andrasev Nadja első önálló rövidfilmjeként a Szimbiózis személyes hangvételű témát dolgoz fel: a főhősnő rájön, hogy párja megcsalja, és nyomozásba kezd a szerető, sőt szeretők után. Ezek az élmények annyira magukkal ragadják, hogy hatásukra szenvedélyes gyűjtővé válik.

Az SXSW animációs rövidfilm szekciójának zsűrije szerint

a Szimbiózis "stílusában gyönyörűen letisztult, tartalmában annál inkább erőteljesebb."

"Mindannyiunkat levett a lábáról az, ahogyan ez a film érzékelteti az árulás, a magány és a gyötrő kíváncsiság bonyolult együtthatását, miközben a nőiség legkülönbözőbb megnyilvánulásait is kifejezi. Ráveszi a nézőt, hogy empátiával és kíváncsisággal kövesse a történet folyását, mélyen beleérzőn és elköteleződve figyeljük, mi következik."

- méltatták az alkotást.
A Szimbiózist a magyar Salto Film Kft. és a francia Miyu Productions koprodukcióban gyártotta; a francia és dán partnerek mellett a Magyar Média Mecenatúra Macskássy pályázata támogatta.
A film forgatókönyvíró-dramaturgja Domonyi Rita, producere Fülöp József volt.