Digitálisan folytatódik a Filmintézet Inkubátor Programja

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Filmintézet fiatal alkotókat támogató Inkubátor Programjának 10 döntőse közül a szakmai zsűri április végén választja ki az 5 nyertest, akik leforgathatják első mozifilmjüket. A 2015-ben indított, páratlan sikerű kezdeményezés célja a pályakezdő filmesek innovatív alkotói bemutatkozásának támogatása. A program keretében már 24 fiatal csapat kapott támogatást, 9 elsőfilm elkészült és bemutatkozott, köztük Cannes-ban és Karlovy Vary-ban díjazott alkotások.
Vágólapra másolva!

A koronavírusjárvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel digitálisan folytatódik a Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programja, melynek célja továbbra is a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és aktuális témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költésvetést biztosít a nyertes produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

Az Inkubátor Programra a diplomás, de első egész estés filmet moziban még be nem mutatott rendezők, illetve azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi fesztiválokon.

Ezúttal először azok a rendezők is jelentkezhettek, akik Magyarországon országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek.

A kezdeményezés rendkívül népszerű a pályakezdő filmesek körében, az előzsűri korábban a 60 beérkezett pályázatból 10 filmtervet választott be a döntőbe.

Az elkészült forgatókönyvek és az alkotók online prezentációi (pitch) alapján április végén az NFI által felkért szakmai zsűri választja ki az 5 nyertes filmtervet, melyekből film készülhet.

A zsűrit Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló, -szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer alkotja idén.

A Nemzeti Filmintézet közösségi média csatornáin április 17-26. között minden nap bemutat egy döntős filmtervet és lehetőséget biztosít az érdeklődőknek, hogy hozzászólás formájában a filmterv alkotójától kérdezhessenek.

Esténként pedig az NFI a figyelmet az ifjú alkotók korábbi rövidfilmjeire irányítja, melyek ingyenesen megtekinthetők lesznek online.


A zsűri döntése alapján az 5 nyertest április 30-án, a Magyar Film Napján jelentik be.

A nyertes filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmeknél 24 millió, az animációs filmeknél pedig 87 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is biztosít.