Koronavírusban meghalt Allen Daviau, az E.T. Oscar-jelölt operatőre

2020.04.17. 09:48

Meghalt Allen Daviau Oscar-jelölt operatőr 77 éves korában, a koronavírus-fertőzés okozta komplikációk miatt, a filmes Steven Spielberg számos filmjét fényképezte, köztük az E.T., a földönkívüli című sci-fit is.

 

Daviau, aki 2012-ben egy műtétet követően kerekesszékbe kényszerült, az utóbbi években egy filmesek és televíziósok számára fenntartott kaliforniai gondozóotthonban élt Woodland Hillsben, és szerdán ott halt meg.Halálhírét az intézmény jelentette be - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Forrás: Michael Buckner/Getty Images

Az operatőr 1967-ben ismerkedett meg Steven Spielberg filmrendezővel, akivel - mint később nyilatkozta - "osztozott a filmek iránti rajongáson". Spielberggel először két rövidfilmet forgatott, majd az E. T., a földönkívüli című sci-fi klasszikust 1982-ben. Ő volt az operatőre az Indiana Jones és a végzet temploma című kalandfilmnek 1984-ben, a Bíborszín című drámának 1985-ben és az 1987-ben bemutatott A nap birodalmá-nak is.
Ötször jelölték Oscar-díjra: az E.T., a Bíborszín és A nap birodalma után a Barry Levinson rendezésében forgatott Avalon-ért (1990) és Bugsy-ért (1991) is.Dolgozott John Schlesingerrel (Sólyom és a nepper), Albert Brooksszal (Tranzit a mindenhatóhoz), Peter Weirrel (Félelem nélkül), Frank Marshall-lal (Kongó) és 2004-ben, utolsó munkájaként Stephen Sommersszel (Van Helsing). Az amerikai látványtervezők céhe 1997-ben, az Amerikai Operatőrök Társasága 2007-ben tüntette ki életműdíjjal.
Spielberg 2007-ben felidézte, hogy második közös munkájuk, az Amblin című rövidfilm hozta meg mindkettejük számára az áttörést.Amikor Spielberg értesült az operatőr betegségéről, levelet írt neki, amelyben felidézte a közös munkáikat, barátságukat. A levelet sokszor felolvasták az operatőrnek halála előtt.

Allen és én együtt kezdtük a pályafutásunkat, fantasztikus művész volt, de humanizmusa és meleg embersége legalább olyan erős volt, mint operatőri lencséje. Egyedülálló tehetség és csodálatos ember volt - fogalmazott Spielberg.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK