Koltai Lajos az E.T. ötszörös Oscar-jelölt operatőrére és a Rambo Golden Globe-díjas, felejthetetlen seriffjére emlékezik

2020.04.17. 20:49

Mint megírtuk, egy napon halt meg Allen Daviau ötszörös Oscar-jelölt operatőr és Brian Dennehy, a Rambo - a címszereplő, Sylvester Stallone melletti - főszereplője. Koltai Lajosnak Daviau volt az egyik hivatalos ajánlója az ASC-be, az Amerikai Operatőrök Társaságába, Brian Dennehy-vel pedig kétszer is forgatott. Az Oscar-jelölt magyar operatőrt telefonon kérdezte az Origo a két művészhez fűződő emlékeiről.

 

Ötször jelölték Oscar-díjra, például az E.T.-ért, elképesztő sikersorozata volt. Gyönyörűen dolgozott, aranyos ember volt, könnyű volt közel kerülni hozzá, így hamar összebarátkoztunk.  

- mondta Allen Daviauról Koltai Lajos. Kérdeztük arról is, hogyan ismerkedtek meg:

E.T.Forrás: Collection Christophel/© Universal Pictures / Amblin Entertainment/Universal Pictures / Amblin Ente

Tetszett neki a Megáll az idő, a Mephisto mellett ez a filmem is szép karriert futott be Amerikában, nagyra értékelték különösen New Yorkban és a finomabb ízlésű filmesek. A hollywoodi stúdiókban évekig erről a filmről ismertek. Egy alkalommal Allen Daviau ajánlott nekem camera operatort, aki a kamerát kezeli. Én nem találtam alkalmas embert, ő pedig olyasvalakit ajánlott, akinek addig nem volt kreditje, ami nélkül nem kapott volna ilyen munkát. Később Budapesten járt a Sorstalanság elkészülte idején, és látni akarta a filmet, kaptunk is egy nagy mozit csak arra, hogy mi megnézzük. Nagyon megtisztelőnek éreztem, hogy megnézte, és azt mondta, tetszett is neki.  

Koltai Lajos

 A koronavírusban, 78 évesen meghalt Allen Daviau volt Koltai Lajos hivatalos ajánlója az ASC-be (Amerikai Operatőrök Társasága), a nagy magyar operatőr, Zsigmond Vilmos mellett. Koltai Lajost egyébként Giuseppe Tornatore remekművének, a Malena fényképezéséért Oscar-díjra is jelölték.

Brian Dennehy is tegnap halt meg. A 82 éves, amerikai színészt a legtöbben a Rambo egyik főszereplőjeként ismerik, ebben Sylvester Stallone ellenfelét, a kisváros voltaképpen Amerika-gyűlölő, aljas seriffjét játszotta, egészen nagyszerűen. A film producere Andy Vajna volt. És az Aranyoskám című Sydney Pollack-vígjátékban ő Jessica Lange apja, aki beleszeret a munkanélküliség elől női ruhába menekülő színészbe, Dustin Hoffman-ba. De Brian Dennehy az egyik legnagyobb amerikai színpadi színész volt, nem véletlen, hogy Golden Globe-díja mellett kétszer kapott Tony-díjat is, ami a színházi Oscar. Egyik nagy szerepét Az ügynök halálában játszotta, ő volt Willy Loman.

Koltai Lajos kétszer is dolgozott Brian Dennehy-vel és nagyon jóban voltak.

Sylvester Stallone és Brian Dennehy a Rambo-banForrás: Origo

Kanadában az HBO-nak fényképeztem a Tökéletes tanú című 1989-es filmet, aminek a forgatásán összebarátkoztunk. Utána Klaus Maria Brandauerrel forgattam a Hét perc című filmet Georg Elserről, aki megpróbálta felrobbantani Adolf Hitlert, Hitler viszont váratlanul, hét perccel korábban távozott a sörházból, ahol beszédet tartott, így a bomba ártatlanokat ölt meg. Brandauer volt a rendező és a főszereplő is, Brian Dennehy pedig az amerikai tisztet játszotta, aki elkapja a menekülő Elsert a határon. Csak egy pár napot forgatott, de fontos szerep volt, mivel ő kérdezi meg végül Elsert, hogy miért csinálta. Fantasztikus színész volt.