Optimisták a velencei filmfesztivál szervezői: úgy készülnek, szeptemberre csillapodik a koronavírus-járvány, és az eredetileg kitűzött szeptember 2-i dátummal elstartolhat a 77. mustra.

Roberto Cicutto, a filmfesztivált is megrendező esernyőszervezet, a Velencei Biennálé Alapítvány elnöke az ANSA olasz hírügynökségnek úgy nyilatkozott hétfőn, hogy a koronavírus-járvány egészségügyi kockázatai ellenére nem tervezik sem halasztani, sem lemondani az eredeti tervek szerint idén szeptember 2. és 12. közé kitűzött 77. Velencei Filmfesztivált. Pontosabban, Cicutto úgy látja, a COVID-pandémia szeptemberre csillapodik, és nem kerül veszélybe Európa legrégebbi A-kategóriás fesztiváljának megrendezése.

Cicutto ugyanakkor elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy együttműködjenek a másik nagy európai mustra, a májusban esedékes, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztott canne-si filmfesztivállal. Utóbbi igazgatója, Thierry Fremaux sajtónyilatkozataiban korábban arról beszélt, lehetségesnek tartja, hogy végül a velencei filmfesztivállal együttműködve rendezzék meg, legalábbis részben, a francia seregszemlét. 

Bármi lehet Cannes-al. De nyugtalanítónak tartom, hogy Thierry Fremaux rendre azt nyilatkozza, folyamatosan elemzi a helyzetet, ahelyett, hogy elmondaná, mit szeretne. Nincs párbeszéd. Nekünk viszont a saját programunk az első - mondta Cicutto az ANSA-nak. 

Cicutto a szeptemberi fesztiválkezdéssel kapcsolatban hozzátette: bízik benne, hogy az olasz hatóságok külön engedélyt adnak Velencének "hat vagy hét elkülönített filmszínház" megnyitására a fesztivál ideje alatt. 

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb gócpontjának számító Olaszországban jelenleg az összes mozgókép-színház zárva tart, és jóformán lehetetlen az országba beutazni. Ezért is tűnik meglehetősen furcsának Cicutto bizakodása, de a Biennálé-igazgató kifejtette az olasz hírügynökségnek: ha sikerül is szeptemberben megrendezni a fesztivált, az előző évekhez képes jóval visszafogottabb érdeklődésre számítanak, figyelembe véve, hogy nem csak az olaszországi járványhelyzetnek kell változnia szeptemberig.

Cicutto  elmondta, hogy a fesztivál "finomítja" digitális technológiáját, hogy a velencei utazásra nem képes külföldi újságírók továbbra is részt vegyenek a fesztiválon (hasonló tervekkel állt elő a cannes-i fesztivál is). Az igazgató május végére ígérte, hogy  bemutatja a szeptemberi fesztivál megrendezésével kapcsolatos részletesebb terveket.