Észt Hét a Corvin Távmoziban

Unikornisok nyomában
Vágólapra másolva!
A távmozik első vendégfesztiválja az Észt Intézet kulturális programsorozata – a program keretében az észt filmtermés legjavának a Corvin Távmozi ad otthont május 7. és 10. között. Több vetítést virtuális közönségtalálkozó követ az alkotókkal.
Vágólapra másolva!

Észtországban a digitális innováció a kultúra szerves része, így természetes, hogy az újonnan indult Budapesti Távmoziban is az észtek tartják az első online filmfesztivált.

A vetítéssorozat nyitófilmje, az Unikornisok nyomában két fiatal startupper útját mutatja be, a saját garázsuktól egészen a Szilikon-völgyig.

Vetítik Martti Helde észt rendező az Europa Cinemas Label díjas alkotását, a Skandináv csend-et is, ami egy minimalista történet egy bonyolult testvéri kapcsolatról. Főszereplői az utóbbi évek legígéretesebb fiatal színestehetégei, Rea Lest és Raimo Sagor.

Unikornisok nyomában Forrás: észt filmhét

Az Új észt animációs filmek blokk hat különböző rövid animációs filmet ölel fel. A Teofrastus egy szabadságról és együttérzésről szóló mese, a Szárnyak című film alapjául az észt író, Eduard Bornhöhe legendás alakja szolgál. A Kontakt az érintkezés ösztönös szükségletéről mesél, ami feltölt és éltet, de függő viszonyt is jelenthet. A Mexikó és Peru trópusi esőerdeiben játszódó Tél az esőerdőben az élet és a halál örök táncát jeleníti meg néhány ellenálló, de finom porcelánlény - állatok, madarak, bogarak és virágok - segítségével. Az űrhajós egy idős űrutazó nyugdíjas életéről mesél, aki pont úgy tölti öreg napjait panellakásában, ahogyan fiatal korában élt az űrállomáson. A vad farkasok völgyén túl főszereplője egy dögös fiatal farkas, Toomas, aki elveszíti jól fizető mérnöki állását, és dzsigolónak áll, hogy eltartsa családját, ám ezt igyekszik eltitkolni terhes felesége, Viivi elől.

A vad farkasok völgyén túl Forrás: észt filmhét

Az Eia és a bagoly egy tízéves, városi észt kislányról szól, akinek tervei váratlan fordulatot vesznek, amikor a téli szünetben hirtelen egy titokzatos dél-észtországi tanyán találja magát.

Az Észt Hét vetítéssorozatát egy matiné zárja: a Lotte és az eltűnt sárkányok című mesefilmben a bájos, minden lében kanál kutyalány mókás kalandjait követhetik kicsik és nagyok.

A filmhétre jegyek a https://film.artmozi.hu/eszt-het-2020/ oldalon válthatók.