40 éves a Péntek 13

Friday the 13th Part III: 3D (1982) usa Cinema PORTER transporter soutenir Carry masque MASK VERTICAL
vendredi 13 III, meurtres en trois dimensions Friday the 13th Part III: 3D Year: 1982 - usa Richard Brooker Director: Steve Miner
Vágólapra másolva!
40 éve, 1980. május 9-én mutatták be a Péntek 13 című horrorfilmet, amit a filmtörténészek ma a slasher nevű horrorfilmes alműfaj egyik korai klasszikusának tartanak. Bár az első rész rögtön nagy port kavart, valójában csak a harmadik film (Péntek 13. – III. rész: Véres kirándulás) tette emblematikussá Jason Vorhees hokimaszkos figuráját.
Vágólapra másolva!

Bár Sean S. Cunningham producerként jegyezte az 1972-es, az Ingmar Bergman-féle Szűzforrás koppintásaként is jellemezhető Az utolsó ház balra című, a slasher-specialista Wes Craven (Rémálom az Elm utcában, Sikoly) rendezte, ma már szintén klasszikusnak számító horrorfilmet is, a Cunningham által rendezett Péntek 13-nak sokkal inkább az 1978-ban bemutatott Halloween kövezte ki az utat. Persze John Carpenter filmjének is megvoltak a maga elődei: a francia Grand Guignol, a német krimi, a brit gótikus horror, az olasz giallo, a Psycho, a Kamerales és a kanadai Fekete Karácsony, aminek a Halloween egyfajta nemhivatalos folytatása is egyben (erről itt írtunk). Mindenesetre leginkább a Halloween fektette le a slasher alapjait a ledér fiatal lányokra vadászó, maszkos gyilkossal a főszerepben, és kis büdzséjéhez képest aratott kasszasikere is nagyban bátorította a filmeseket a formula kipróbálására.

Adrienne King a Péntek 13-ban Forrás: AFP

Az 1980-ban bemutatott, a fiatal Kevin Bacont is felvonultató Péntek 13 szintén óriási kasszasiker lett. Félmilliós büdzséje ellenére csak Amerikában negyvenmillió dollárt kasszírozott, ami inflációval számolva ma már 120 milliónak felelne meg. Ma már a műfaj egyik első klasszikusaként kanonizálták, de bemutatása idején inkább botrányfilm volt: a korabeli kritikusok a filmtörténet legaljaként tekintettek a slasherre, jelen filmre pedig azért is volt okuk haragudni, mert egy nagy stúdió, a Paramount "alacsonyodott" odáig, hogy ilyen B-kategóriásnak számító filmet forgalmazzon számtalan vásznon Amerika-szerte. Ebert és Siskel kritikuslegendák odáig mentek, hogy elárulták a film végkimenetelét és a legendásan sokkoló zárlatát (azaz: "spoilereztek"), hogy ártsanak a film sikerének, valamint arra buzdították olvasóikat, hogy írjanak elégedetlenkedő leveleket Betsy Palmer színésznőnek, aki korábban csupa pozitív nőkaraktert játszott, ezúttal viszont ő volt az őrült Mrs. Vorhees.

Jelenetkép a filmből Forrás: AFP

Sok kritikát kapott a film erőszakossága miatt az MPAA, az amerikai korhatár-bizottság, amiért mozikba engedték a filmet, minimális vágást kérve. Ez precedenst teremtett, és a bizottságot annyian kritizálták a slasherek miatt (köztük nőjogi csoportok), hogy az MPAA a keményebb cenzúra mellett kötelezte el magát, ezzel nagyban hozzájárulva a slasher (első hullámának) hanyatlásához. Erre azonban még várni kellett, a Paramount viszont le akart húzni egy újabb bőrt a sikeres formuláról (és immár márkanévről). Sokatmondó, hogy Sean S. Cunningham rendező, aki a horror műfajához egyébként később is hű maradt, nem akart részt venni a folytatásban. A villámgyorsan elkészített 1981-es Péntek 13: II. rész egyszerre folytatás és önremake: tipikusabb és olajozottabban működő, azaz esszenciálisabb slasher, ami ugyanúgy a Crystal Lake ifjúsági táborában játszódik évekkel később, ezúttal viszont nem a fiát megbosszuló Mrs. Vorhees benne a gyilkos, hanem maga Jason Vorhees, aki visszaadná a kölcsönt, és az anyja miatt állna bosszút. A második részben született tehát meg a természetfeletti, magányos, gyilkos monstrum karaktere, persze csak a Halloween után szabadon.

Richard Brooker mint Jason Forrás: Friday The 13th : Part III


Roger Ebert azt írta róla:

A filmet az első résznél jobban megvágták a cenzorok, csak 22 millió dollár körül kaszált, de még ez is huszonkétszerese volt az egymilliós büdzséjének. Steve Miner rendező mindenesetre egy évvel később előállt a Péntek 13. - III. rész: Véres kirándulás című újabb résszel, ami 36 milliót kaszált, az első hétvégéjén komoly konkurenciát jelentve Steven Spielberg E.T.-jének. Noha mindkét elődjénél lazábban kezelte a történetmesélési logikát, a Péntek 13. - III. rész: Véres kirándulás sikeréhez hozzájárulhattak a 3D-ben érkező horrorfilmes attrakciók, valamint az, hogy itt viselte először emblematikus hokimaszkját Jason Vorhees, ezzel ikonná válva, aki még Spielberg Ready Player One című filmjében is felbukkant.

Richard Brooker Forrás: Friday The 13th : Part III

Összesen 12 Péntek 13-folytatás és -remake készült, amelyek létjogosultságának megkérdőjelezhetőségét az alkotók is érezték időről időre, a Péntek 13. - IV. rész: Az utolsó fejezet alkalmával például rögtön beígérték a széria lezárását, amit persze az újabb kasszasikert látva nem sikerült betartaniuk (ezt később a Rémálom az Elm utcában-filmek alkotói is eljátszották a Freddy halála - Az utolsó rémálom alkalmával). A slasher mindeközben éppolyan elnyűhetetlen műfajjá vált, mint a halálból is folyton visszatérő antagonistái: még Tarantino is dolgozott a zsánerben, a 2018-as Halloween kasszasikerét folytatások követik, épp felröppent a Sikoly 5. híre, a műfaj pedig a tévét is meghódította, az American Horror Story 9. évada ugyanis retró slasher lett (1984).