Magyar elsőfilm a HotDocs filmfesztivál válogatásában

Vágólapra másolva!
NFI Inkubátor Program siker: Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm fesztiválja, a torontói HotDocs meghívta programjába Visky Ábel Mesék a zárkából című első mozifilmjét.
Vágólapra másolva!

Május végén rendezik meg, a járványhelyzet miatt rendhagyó módon online, Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm szemléjét, a HotDocs-ot. A fesztivál válogatásába a szervezők meghívták Visky Ábel Mesék a zárkából címmel készült első mozifilmjét. A szétszakított családok életét bemutató kreatív dokumentumfilm magyar-horvát-angol koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában.

Forrás: Proton Cinema

Három fogvatartott apa mesét ír a távolban élő gyerekeinek. A mesék persze nem válnak valóra. De mégis, csodával határos módon életre kelnek, filmekké válnak, a rabok, a gyerekek és a többi várakozó családtag főszereplésével. Ritka telefonhívások, alkalmi beszélők keretében készülnek a nagy napra, amikor együtt, közösen alkothatnak valamit.

– olvasható a Mesék a zárkából című film szinopszisában.

Visky Ábel a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett, előbb Szász János és Janisch Attila, majd Enyedi Ildikó tanítványaként.

Vizsgafilmjeit (Maflicsek, Játszótársak, Romanian sunrise) több fórumon is díjazták, a Semmi bogár című szerelmes rövidfilmjét már majdnem 150 ezren nézték meg online.


Első egész estés filmje, a Mesék a zárkából a Proton Cinema gyártásában készült, operatőre Kürti István és Nagy Zágon, vágója Hargittai László és Vághy Anna, zeneszerzője Asher Goldschmidt, hangmérnöke Horváth Andor, producere Gyárfás Eszter, executive producere Petrányi Viktória volt.

A Mesék a zárkából világpremierje januárban volt a rangos biarritzi FIPADOC filmfesztiválon.