Hatalmas az érdeklődés a Filmintézet televíziós pályázataira

Örök tél (Csányi Sándor és Gera Marina)
Vágólapra másolva!
Közel 900 filmterv érkezett a televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatására kiírt pályázatokra. A hatalmas érdeklődésre tekintettel a Nemzeti Filmintézet (NFI) a pályázatok támogatási keretösszegeit megemeli, hogy minél több színvonalas, kulturális értéket teremtő televíziós alkotás készülhessen.
Vágólapra másolva!

„A koronavírus-járvány komoly nehézségek elé állítja a filmipar minden szereplőjét, ezért rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a Nemzeti Filmintézet támogatási tevékenysége révén, a folyamatos pályáztatással, valamint az új televíziós pályázatok kiírásával munkalehetőséget biztosítsunk a hazai filmszakmának" - nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hozzátéve:

A Nemzeti Filmintézet az elmúlt hónapokban meghirdette a televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy az egész estés mozifilmek mellett kulturális értéket teremtő televíziós alkotások is készüljenek a központi költségvetési támogatásból. A dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció-, a tévé-, kisjátékfilmes pályázatokra, és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat-pályázatra összesen közel 900 filmtervvel jelentkeztek az alkotók.

Első lépésben a dokumentumfilmek és az ismeretterjesztő filmek támogatására fordítható keretösszegek emeléséről döntött az NFI. A döntés értelmében a pályázati eljárás első fordulójában a dokumentumfilmekre a korábbi 200 millió forint helyett 300, az ismeretterjesztő alkotásokra pedig 80 helyett 160 millió forint támogatási keretet biztosít a Filmintézet.


A kiemelkedő szakmai érdeklődésre tekintettel a jelenleg folyamatban lévő további televíziós pályázati kategóriák keretösszeg-emelését is tervezi az NFI, hogy minél több színvonalas, a nézők számára különleges élményt nyújtó mozgóképet valósíthassanak meg az alkotók.