A koronavírus miatt negyedszázados mélységben a brit mozik bevétele

MSG-select _scene 062 composite Photographer Select JOHN DAVID WASHINGTON ROBERT PATTINSON Merry-Go-Round AKA Tenet
Merry-Go-Round AKA Tenet
Vágólapra másolva!
Negyedszázada volt ilyen kevés a brit mozik bevétele, mint várhatóan ebben az évben lesz a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt korlátozások miatt - adta hírül hétfőn a The Guardian online kiadása.
Vágólapra másolva!

A mozik tervezett újranyitása ellenére az ágazatban az előrejelzés szerint csaknem 900 millió fonttal (350 milliárd forinttal) esik vissza a jegyeladásból és hirdetésekből álló összbevétel.

A brit kormány engedélyezte, hogy az angol mozik július 4-től ismét kinyissanak a szükséges biztonsági intézkedések mellett. Ezek között szerepel többek között a nézők egymástól távolabbi ültetése.


A mozitulajdonosok nagyon bíznak a hollywoodi produkciók bemutatásában, remélik, hogy Christopher Nolan Tenet című akcióthrillere vagy a Mulan című élőszereplős Disney-film iránti érdeklődés behoz valamit a veszteségeikből. Azonban némiképp csökkentette reményeiket, hogy mindkét film forgalmazását augusztusra halasztották.

Robert Pattinson és John David Washington a Tenet-ben Forrás: ©2019 Warner Bros. Entertainment, Inc. All Rights Reserved./Melinda Sue Gordon


Addig is, amíg az új kasszasikerek megérkeznek, a mozisok olyan klasszikusokkal igyekeznek visszacsábítani a nézőket, mint a Casablanca, A Birodalom visszavág, a Harry Potter-, az Alkonyat- vagy a Halálos iramban-filmek, de ismét vetítik az 1917 és a Volt egyszer egy Hollywood című karantén előtti sikereket is.

A brit mozis bevételek idén előre láthatóan 58 százalékkal esnek vissza: a 2019-es 1,25 milliárd fontról (485 milliárd forintról) 525 millió fontra (204 milliárd forintra).

A The Guardian szerint 1996 óta nem volt ilyen alacsony a mozik bevétele. Akkor a tízes toplistán a Mission: Impossible, a Twister és a Trainspotting szerepelt, és a teljes éves jegybevétel 450 millió fontra (175 milliárd forintra) rúgott. A mozik jelentős hirdetési bevételtől is elestek a járvány miatti kényszerű bezárás okán. A szakértők szerint a tavalyi 249 millió fontos (97 milliárd forint) bevétel alig felét, 114 millió fontot (44 milliárd forintot) érhetik el.