Országos filmszemle Csehországban a Karlovy Vary-i Filmfesztivál helyett

2020.07.03. 16:03

"Itt Vary az önök mozijában" (Tady Vary ve vasem kine) elnevezéssel 16 filmet vetítenek le péntektől kezdve tíz nap alatt csaknem száz csehországi moziban, amely a koronavírus-járvány miatt a Karlovy Varyban meghiúsult hagyományos nemzetközi filmfesztivált helyettesíti, amely az 54. lett volna.

A programba került filmeket az eredetileg a július 3-tól július 11-ig tervezett nemzetközi filmfesztivál rendezőbizottsága válogatta ki. Az országos filmvetítések ünnepélyes megnyitóját Karlovy Varyban a fesztivál központjának számító Thermal szálló nagytermében tartják. A megnyitót, amelyen a Babyteeth című, Shannon Murphy főszereplésével 2019-ben forgatott ausztrál filmet vetítik le, 96 mozi fogja egyenesben közvetíteni országszerte.

 

Bár valószínűleg több emberhez fogok szólni, mint hagyományosan, de ezért nagyon furcsa érzés, hogy a Thermál nagytermében most egyetlen néző sem lesz  

- nyilatkozta Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke újságíróknak. Több film levetítése után személyes vagy online beszélgetések is lesznek az alkotókkal és a szereplőkkel - közölte Bartoska.

A fesztiválelnök bejelentette, hogy a nyári országos filmvetítések után november 18. és 21. között megrendezik az "54. és fél" Nemzetközi Filmfesztivál Karlovy Vary filmszemlét is. A rendezvény során Karlovy Vary négy legnagyobb mozijában mintegy 30 filmet terveznek levetíteni. Minden alkotást kétszer mutatnak be.
Jirí Bartoska azt mondta, hogy elsősorban neves külföldi alkotásokat tűznek műsorra.