Filmkritikus kedvenc az Akik maradtak

akik maradtak
Vágólapra másolva!
Tóth Barnabás alkotása a filmkritikus zsűri rangos díját nyerte a Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon. Az Akik maradtak látványvilágát, mely a szeptemberben meghalt Rajk László egyik utolsó munkája volt, a nemzetközi zsűri elismerő oklevéllel méltatta.
Vágólapra másolva!

48 országból érkezett 111 alkotást mutatott be a szófiai filmfesztivál részben szabadtéri vetítéseken és a veszélyhelyzetre való tekintettel online. A fesztivál FIPRESCI zsűrije Tóth Barnabás filmjét tüntette ki rangos díjával. A zsűrit Petra Meterc szlovén, Héctor Llanos Martínez spanyol és Rossen Spassov bolgár filmkritikus alkotta.

A fesztivál nemzetközi zsűrije, melyet Peter Webber, a Leány gyöngy fülbevalóval című film rendezője elnökölt, elismerő oklevéllel méltatta az Akik maradtak látványvilágát, mely a szeptemberben meghalt Rajk László egyik utolsó munkája volt.

Az Akik maradtak című magyar film egy lélekemelő, könnyedséggel és melegséggel teli történet a szeretet gyógyító erejéről a második világháború utáni Budapesten. A Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével készült film most ismét látható a mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

Akik maradtak Forrás: Budapest Film

A film F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült, a forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írták, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő voltak.

Az Akik maradtak az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával készült az Inforg-M&M Films gyártásában.

Tóth Barnabás filmjét az Amerikai Filmakadémia decemberben beválogatta a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes filmek szűkített listájára, és szép sikerrel játszották az amerikai mozik is.