Vágólapra másolva!
Mint megírtuk, Mundruczó Kornél első külföldi produkciója, az angol nyelvű Pieces of a Woman is szerepel a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. Emellett látható lesz még a fesztivál programjában többek közt Helen Mirren és Luca Guadagnino új filmje is, Vanessa Kirby pedig a Pieces of a Woman mellett egy másik filmmel is szerepel a válogatásban.
Vágólapra másolva!

Alberto Barbera, a fesztivál művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy az idei válogatásban a koronavírus-járvány miatt kisebb szerephez jutottak a hollywoodi produkciók, globálisabb lett a merítés.

Az Arany Oroszlán-díjért 18 film versenyez: Mundruczó filmje mellett a többi közt a Jim Broadbent és Helen Mirren közreműködésével forgatott The Duke, továbbá Amos Gitai Laila in Haifa, Andrej Koncsalovszkij Daragije továriscsi, Kuroszava Kijosi Wife of a Spy, Chloe Zhao Nomadland, Nicole Garcia Amants és Susanna Nicchiarelli Romola Garaival forgatott Miss Marx című életrajzi filmje is.

A The World to Come, Mona Fastvold 19. század közepén játszódó alkotása két nő kapcsolatát ábrázolja egy elszigetelt amerikai vidéken. A Jim Shepard elbeszélése nyomán készült film főszerepeit A korona című sorozatból ismert Vanessa Kirby, továbbá Katherine Waterston és Casey Affleck alakítja.

A Horizont szekcióban versenyző 19 alkotás között mutatják be Francis Ford Coppola unokájának, Gia Coppolának Mainstream című drámáját, Pietro Castellitto I predatori című filmjét, Roderick MacKay The Furnace című ausztrál westernjét és Aloi Giovanni La troisieme guerre című alkotását is.

Barbera megjegyezte, hogy

Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy természetesen a filmek kvalitásai alapján válogattak, és nem volt szempont, hogy női rendezőket részesítsenek előnyben. A korábbi években viszonylag kevés női rendező filmje szerepelt a versenyprogramban.

- hangoztatta a fesztiváligazgató.

A versenyprogram nemzetközi zsűrijét Cate Blanchett vezeti. A zsűriben a rendező Joanna Hogg, Veronika Franz, Christian Petzold és Cristi Puiu, a színész Ludivine Sagnier és az író Nicola Lagioia kapott még helyet.

Versenyen kívül vetítik majd Velencében Luca Guadagnino Salvatore - The Shoemaker of Dreams című dokumentumfilmjét, Nathan Grossman Greta című portréfilmjét Greta Thunberg klímaaktivistáról és Alex Gibney Crazy, Not Insane című életrajzi dokumentumfilmjét, amelyet sorozatgyilkosokkal foglalkozó pszichiáterről készített.


A 77. velencei filmmustra lesz az első nagy európai fesztivál, amelyet a koronavírus-járvány kitörése óta megrendeznek. A szeptember 2. és 12. között zajló mustra egy olasz filmmel, Daniele Luchetti Lacci című drámájával nyílik meg.

A fesztivál szervezői a pandémia miatt számos változtatást vezettek be, egyebek mellett karcsúsították a programot, csökkentették a szekciók számát és a hagyományos helyszínek mellett szabadtéri vetítéseket is szerveztek. Hozzáfűzték, hogy a helyi hatóságok által előírt biztonsági előírásokat is betartják. A nemzetközi filmfesztiválra a pandémia miatt idén elsősorban európai vendégeket várnak.

A koronavírus-járvány teljesen a feje tetejére állította az idei filmes fesztiválszezont.

A cannes-i és a telluride-i fesztivált lefújták, a velencei és a torontói filmfesztivál szervezői pedig számos változtatásra kényszerültek, és sok kreativitásra volt szükségük az esemény megrendezéséhez.