Bejelentették a Torontói Filmfesztivál válogatását

2020.07.31. 09:37

Horvát Lili és Mundruczó Kornél filmje mellett az Oscar-díjas Regina King és Halle Berry új filmjei is szerepelnek a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) programjában.

A szervezők a fesztivál zárófilmjének Mira Nair A Suitable Boy című drámasorozatát választották annak jeleként, hogy lassacskán elmosódnak a film és televízió közötti éles határvonalak.
A programba beválogatott 50 produkció 46 százalékát készítette női rendező vagy társrendező, ami jelentős előrelépés a tavalyi 36 százalékos arányhoz képest. A mustrán debütál rendezőként az Oscar-díjas Regina King One Night in Miami című filmjével, és Halle Berry a Bruised című thrillerjével. Bemutatják Roseanne Liang Shadow In The Cloud, Tracey Deer Beans, Sonia Kennebeck Enemies of the State és Chloé Zhao Nomadland című filmjét is.

Cameron Bailey, a TIFF társelnöke és művészti igazgatója kiemelte:

 

elérkeztünk egy olyan vízválasztóhoz, amelynél az egész filmvilág elismeri, hogy a női hangok túl régen alulreprezentáltak.  

Így aztán elérkezettnek látták az időt arra, hogy több ilyen filmet helyezzenek előtérbe - fűzte hozzá. Idén a velencei filmfesztivál programjában is kiegyenlítettebb a nemek egyensúlya: a versenyfilmek 44 százalékát rendezték nők, holott egy évvel korábban mindössze két nő által rendezett film került a mezőnybe.

A 45. kiadásához érkezett TIFF rendszerint a szeptembertől februárig tartó filmes díjszezon nyitánya. A járvány azonban idén alaposan felforgatta a fesztiválnaptárt és a torontói filmmustra is nagy változtatásokkal zajlik majd. Rendeznek hagyományos vetítéseket, de sok programot autós moziba szerveztek, hogy jobban megfeleljenek a járvány terjedését megakadályozó szabályoknak, és virtuális bemutatók is tarkítják a műsort.

Számos stúdió, köztük a Netflix, a Warner Bros., a Focus vagy a Fox Searchlight idén nem Torontóban mutatja be Oscarra szánt produkcióit. A Variety.com értesülése szerint néhány forgalmazó számára túl nehéznek tűnt a torontói szereplés megszervezése, a sztárok nem utaznak a pandémia és az esetleg szükséges karantén miatt, a virtuális premierek értékét pedig sokan megkérdőjelezik.

Joana Vicente, a TIFF társelnöke és igazgatója elismerte, hogy nem volt könnyű dolguk a program összeállításánál és egyes filmesek meggyőzésénél, hogy szerepejenek a fesztiválon új munkájukkal. Miközben nagy szükség van a fesztiválra, hogy elindítsa a filmek pályafutását a világban és eljuttassa a filmeket a közönséghez, számos olyan alkotás is volt, amely inkább kivár a jövő évig a premierjével. Mivel így több kézenfekvő választás kiesett a programból, a szervezőknek mélyebbre kellett meríteniük.

 

Ez pedig lehetővé tette, hogy friss, más és tényleg izgalmas filmes válogatást gyűjtsünk össze -  

fogalmazott.

Vicente arra is kitért, hogy a fesztivál elől jár a mozis élmény hirdetésében. "Meg kell őriznünk ezt a közösségi művészeti formát, amelyet mindannyian szeretünk" - mondta.
A fesztivált szeptember 10-én Spike Lee dokumentumfilmje, az American Utopia nyitja meg, amely David Byrne Broadway-előadása alapján készült.