Vietnámi szépségkirálynő egy magyar film főszerepében

Vágólapra másolva!
Filmgyártási támogatást kapott a Budapest, ahol a szerelem kezdődik című romantikus film és a Polonia akció 1920 című dokumentumfilm.
Vágólapra másolva!

Budapest, ahol a szerelem kezdődik címmel magyar-vietnámi koprodukcióban készül a Nemzeti Filmintézet 298,9 millió forintos támogatásával Szűcs Dóra mozifilmje. Évtizedeken, országokon és kontinenseken ível át a Nari Nguyen és Medveczky Balázs főszereplésével készülő szerelmes film története.

Útja során megismeri családja múltját, saját gyökereit, valódi hovatartozását és rátalál a szerelem. A párhuzamos történetekben az 1970-es évek szocialista világa is megjelenik, amikor a kölcsönös együttműködés keretében Magyarország segített a vietnami egyetemistáknak, hogy hazánkban tanulhassanak és a háború után a rendszerhez hű, képzett diplomások hazájukba visszatérve újjáépítsék Vietnámot. A Magyarországon eltöltött évek kitörölhetetlen nyomot hagytak az egykori ösztöndíjasokban, akik gyökereiket hűen őrizve, mind a mai napig a két nép barátságának őrzői. A készülő film betekintést nyújt a két ország fiataljainak mai világába, melyhez látványos hátterül szolgál Magyarország mellett Vietnám nálunk alig ismert mai arca.

A Song Hat alakító Nari Nguyen születésétől kezdve Budapesten él, 2011-ben az Európában élő vietnámi lányok szépségkirálynőjének választották, a mozinézők először Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című mozifilmjében láthatták.

Nari Nguyen Forrás: Blaubacher Mihály Photography


A férfi főszerepet Medveczky Balázs játssza, akit a Vígszínház előadásaiból, köztük a kiváló sikerű Pál utcai fiúk-ból ismer a közönség, és jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja.

A Budapest, ahol a szerelem kezdődik októbertől forog magyarországi helyszíneken, majd a vietnámi metropoliszban, Ho Si Minh-városban és környékén a Saigon folyó partján.

A film operatőre Csepeli Eszter (A kivégzés, Magyar bajusz), forgatókönyvírója Bak Zsuzsa és Szűcs Dóra. Szűcs Dóra, aki egyben a film rendezője, mintegy két évtizede dolgozik a filmszakmában, az SZFE rendezői mesterkurzusát végezte el, producerként jegyzi többek között az Intim fejlövés és a Most van most című mozifilmeket. Első mozifilm rendezése, a Patthelyzet című krimi, mely augusztustól látható.

A Budapest, ahol a szerelem kezdődik producerei György Lea (Patthelyzet, Szimpla manus, Magyar lapát – portréfilm Wichmann Tamásról, Dunának, Mekongnak egy a hangja – Partizán szerelem) és Sípos Anna (Báb, A narancs útlevél diplomafilmek).

A Filmszakmai Döntőbizottság 60 millió forint támogatást szavazott meg a Polonia akció 1920 címmel készülő dokumentumfilm gyártására, mely Kiss Sándor és Kussinszky Kornél rendez. A film a lengyel-bolsevik háború döntő pillanatát és annak előzményeit dolgozza fel. A Varsó alatt 1920 augusztusában készülő összecsapásnak összeurópai tétje volt, hiszen lengyel vereség esetén Lenin tervének megfelelően a kommunizmus könnyedén terjedt volna tovább egész Európában. A fikciós jelenetekben bővelkedő dokumentumfilm az ide vezető politikai, diplomáciai és katonai eseményeket mutatja be nemzetközi szakértő és szereplőgárda közreműködésével.

A Polonia akció 1920 a Titánia-Master Pro gyártásában készül, producerei Fényes András és Détári Géza.