Lucrecia Martel argentin és Mari Alessandrini svájci rendezőnek ítélték oda a Locarnói Filmfesztivál két fődíját.

A nemzetközi zsűri Lucrecia Martel Chocobar című dokumentumfilmjét jutalmazta Arany Leopárd-díjjal, a svájci filmek ítészei pedig Mari Alessandrini Zahori című filmjét tüntették ki a fődíjjal - jelentették be pénteken a filmfesztivál szervezői.
Érdekesség, hogy mindkét film Argentínában játszódik. Előbbi Javier Chocobar emberi jogi aktivista, a diaguita őslakosok egyik vezetője 2009-ben történt meggyilkolásáról szól és ezzel kapcsolatban a gyarmatosítás és az őslakosok kultúrája kérdéseinek összefüggéseiről.
A svájci rendezőnő Zahori című filmje egy lány és egy mapucse indián barátságának története a patagóniai sztyeppéken.A 70 ezer svájci frankkal járó Arany Leopárd-díjakat idén a The Films After Tomorrow projekt keretében adják át, és olyan produkciókat támogatnak vele, amelyeket a koronavírus-járvány miatt az a veszély fenyegetett, hogy nem készülnek el.
Az augusztus 5-én kezdődött Locarnói Filmfesztivál nagy része az interneten zajlott. A díjakat is a világhálón hirdették ki, és díjátadó sem lesz a fesztivál szombati zárásakor.