Rövid betegség után, 72 évesen halt meg Ben Cross, a négy Oscar-díjat nyert Tűzszekerek sztárja Bécsben.

A színész lánya Facebook-oldalán közölte, hogy apja egy ideje beteg volt, de állapotában csak az elmúlt hetekben következett be drámai romlás - írja a BBC.com.

Cross képviselőjének közlése szerint a színész nemrég fejezte be a The Devil's Light című horror forgatását, és még idén megjelenik a Last Letter From Your Lover című romantikus dráma, melyben főszerepet játszott.

Ben CrossForrás: AFP/2011 Getty Images/David Livingston

Harry Bernard Cross Londonban született 1947. december 16-án, angol és ír katolikus munkáscsaládba. A középiskola után főként kétkezi munkából élt, de igyekezett olyan állásokat szerezni, amelyek a színházhoz kapcsolódnak: volt díszletasztalos a cardiffi Welsh National Operában és ingatlankezelő a birminghami Alexandra színházban.

22 éves korában, 1970-ben nyert felvételt a világ egyik leghíresebb és London egyik legrégebbi drámaiskolájába, a Royal Academy of Dramatic Art-ra (RADA), amelynek elvégzését követően elsősorban színpadi színészként dolgozott. 1977-ben lett tagja a Royal Shakespeare Company-nek, s ugyanebben az évben kapta első nagyjátékfilmes szerepét is Richard Attenborough A híd túl messze van című második világháborús drámájában, melyben Sean Connery és Michael Caine játszották a főszerepet.

A Chicago című Broadway-musical 1979-es West End-változatában indult el a világhír felé, a gyilkos nőket védő ügyvéd Billy Flynn szerepében – itt figyelt fel rá Hugh Hudson és kérte fel a Tűzszekerek egyik főszerepére. A négy Oscar-díjat nyert (köztük a legjobb film), igaz történeten alapuló sportfilmben

Cross Harold Abrahamst, az 1924-es párizsi olimpiai játékok 100 méteres síkfutó bajnokát alakította.A Tűzszekerek  sikere után is inkább a színháznak hódolt (s sikerrel mutatokozott be off-Broadway- és Broadway-előadásokban is), illetve tévés minisorozatokban vállalt testhez álló szerepeket, például a harmincas években játszódó The Citadel (1983) orvos főhőseként.

A színházi és tévés munkái mellett olyan filmekben tűnt fel a nyolcvanas években, mint a vérfertőzést érintő szerelmi dráma Figyelem (1985, r.: Giovanni Soldati), Az átkozott (1988, r.: Camilo Vila) című ördögűzős horror, vagy a II. János Pál pápa drámájából készült, Michael Anderson rendezte The Jeweller's Shop (1988).

Tűzszekerek (Ben Cross)Forrás: 20th Century Fox

Későbbi fontos szerepei között van a Gyújtóhatás (1992, r.: Christian Duguay) című akciófilm terroristája, a trónkövetelő Malagant az Artúr-mondakört felelevenítő Az első lovag-ban (1995, r.: Jerry Zucker), valamint Sarek a 2009-es Star Trek-ben (r.: J.J. Abrams), de ő alakította 2006-ban Rudolf Hesst a BBC Nürnberg: Nácik a bíróság előtt című dokumentumsorozatában is.