103 évesen meghalt Arnold Spielberg, Steven Spielberg apja

Oscar Nominees Luncheon EOS1DMkII-231630 56798656
BEVERLY HILLS, CA - FEBRUARY 13: Director Steven Spielberg and father Arnold Spielberg arrive at the Oscar Nominees Luncheon at the Beverly Hilton Hotel on February 13, 2006 in Beverly Hills, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images) *** Local Caption *** Steven Spielberg;Arnold Spielberg
Vágólapra másolva!
Meghalt 103 éves korában kedden Los Angelesben Arnold Spielberg, a személyiszámítógép-fejlesztés egyik úttörője, Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező apja.
Vágólapra másolva!

- írta közleményében négy gyermeke. Spielberg és Charles Propster tervezte a GE-225-ös számítógépet az 1950-es évek végén, amikor a General Electricnél dolgozott. Fejlesztésük lehetővé tette, hogy a Darthmouth College számítógéptudósai létrehozzák a BASIC programnyelvet, amely alapvetően járult hozzá az 1970-80-as években a személyi számítógépek elterjedéséhez.

- idézte fel Steven Spielberg a General Electric folyóiratában, a GE Reportsban. Mint hozzátette: később megértette a fejlesztés jelentőségét. "Mikor egy PlayStationt látok, ránézek egy mobiltelefonra, a legkisebb számológéptől az iPadig apámat látom, és arra gondolok, hogy apám és egy zsenicsapat kezdte el ezt" - fogalmazott.

Steven Spielberg és Arnold Spielberg 2006-ban Forrás: Getty Images/AFP/2006 Getty Images/Kevin Winter

Arnold Spielberg 2016-ban egy interjúban szintén elmesélte, hogy megpróbálta fiában felkelteni az érdeklődést a mérnöki tudományok iránt, de őt a mozi ragadta magával. Mint mondta, először csalódott volt, de aztán látta, hogy milyen kitűnő filmes lett belőle.

Spielberg első, Tűzfény (Firelight) című 20 perces filmjét 1963-ban, 16 évesen forgatta apja segítségével.

Ez a film lett későbbi, Harmadik típusú találkozások című scifijének egyik előképe. A különleges effektusokat Arnold Spielberg készítette el a korai produkcióhoz.

Arnold Spielberg ukrán zsidó bevándorlók gyermekeként 1917-ben született Cincinnatiban. Mindig nagyon érdekelték a technikai újdonságok, kilencévesen épített meg első rádióját. A második világháborúban egy bombázóosztag rádiósa volt.

Részben az ő háborús emlékei inspirálták később fia Ryan közlegény megmentése című filmjét.


Arnold Spielberg a Cincinnati Egyetemen tanult, majd az RCA-nál foglalkozott számítógép-fejlesztéssel, s ezt követően került a General Electric vállalathoz. Élete alkonyán a Steven Spielberg által létrehozott Soa Alapítvány archívumának technológiai fejlesztésén dolgozott.

A 73 éves filmrendező Arnold Spielberg legidősebb gyermeke, három lánya közül Anne forgatókönyvíró, Nancy producer, Sue pedig marketinges vezető. Mind a négy gyermekének a 2017-ben elhunyt Leah Spielberg volt az édesanyja, akitől 1965-ben vált el.

Szülei válását a filmrendező részben az 1982-es E.T. - A földönkívüli című filmjében dolgozta fel.


Arnold Spielberg még kétszer nősült, harmadik felesége, Bernice Colner Spielberg 2016-ban halt meg.