Filmes halál: színészek, akik forgatás közben haltak meg

A holló (Brandon Lee)
Vágólapra másolva!
Heath Ledger, Bruce és Brandon Lee, Oliver Reed vagy Martha Mansfield. Híres és kevésbé ismert színészek, akikben az a közös, hogy mind forgatás alatt (ha nem is épp a forgatás helyszínén) haltak meg, sokan közülük rettenetes balesetek következtében.
Vágólapra másolva!

Martha Mansfield

A némafilmkorszak színésznője azelőtt halt meg, hogy igazán befutott volna. 18 éves korától, 1917-től forgatott, hat évvel később a The Warrens of Virginia című film forgatásán halt meg 1923. november 29-én. A színésznő épp befejezte a munkát a San Antonióban felépített polgárháborús díszletvárosban, és a kocsijában pihent, amikor az autó mellett elhaladó egyik stábtag rágyújtott és a gyufát véletlenül a színésznő ruhájára pöckölte.

Martha Mansfield és John Barrymore az 1920-ban bemutatott Dr. Jekyll and Mr. Hyde-ban Forrás: Paramount Pictures

A díszes kosztüm azonnal lángra kapott, Mansfield teste rettenetesen megégett, arca és a nyaka csak azért nem, mert a színésznőt szórakoztató férfi főszereplő Wilfred Lytell azonnal Mansfieldre dobta a kabátját. A 24 éves színésznő másnap, a kórházban halt meg. Mivel a színésznő legtöbb jelenetét leforgatták már, a filmet 1924 októberében bemutatták az amerikai mozik – a The Warrens of Virginia volt Mansfield első igazi főszerepe, de mert a film összes kópiája odaveszett a második világháború idején, alakítása nem maradt fenn az utókornak.

Tyrone Power

A 30-40-es évek matinéidoljából az 50-es évek ünnepelt férfisztárjává avanzsált Power az 1959-ben bemutatott bibliai eposz, a King Vidor rendezte Salamon és Sába királynője madridi forgatásán kapott szívrohamot 1958. november 15-én egy bonyolult, összetett koreográfiájú kardpárbaj felvétele alatt. A 44 éves sztárt kórházba szállították, de még a mentőautóban meghalt.

Bár a jeleneteinek kétharmadát leforgatta, a romantikus jelenetek még hiányoztak, ezért Edward Small producer végül úgy döntött, Salamon király szerepét felkínálja Yul Brynnernek, így végül az első hollywoodi kopasz sztár vitte sikerre Gina Lollobrigida oldalán a filmet – parókában.

Bruce Lee

A harcművészeti filmek népszerűségét megalapozó sztár 1973. július 20-án bekövetkezett prózai halálát a mai napig különböző összeesküvés-elméletek övezik. A legnépszerűbb ezek közül, hogy az akkor 32 éves Leet a triádok ölették meg.

Sharon Tate, Bruce Lee és Nancy Kwan a The Wrecking Crew forgatásán Forrás: AFP

A hivatalos álláspont ezzel szemben az, hogy a korábban agyi ödémával kezelt harcművész rosszul lett a Halálos játszma forgatási szünetében: a producerével, Raymond Chow-val nézték át a film forgatókönyvét a tajvani származású színésznő Betty Ting Pei hongkongi lakásán, ahol Lee fejfájásra panaszkodott, amit a készséges színésznő egy Equagesic nevű, aszpirin és izomlazító hatású meprobamát tartalmú fájdalomcsillapítóval próbált enyhíteni. Ezután Lee lepihent, de hamarosan eszméletét vesztette – kollégái ekkor mentőt hívtak, akik a színészt az Erzsébet királynő Kórházba szállították, de az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. A boncolás szerint allergiás volt a fájdalomcsillapító egyik összetevőjére, ami végzetes agyduzzadást okozott.

Vic Morrow

Az elsősorban tévésorozatok sztárjaként (írójaként és rendezőjeként) ismert színész halála az egyik legborzasztóbb forgatási balesethez kapcsolódik. 1982. július 23-án a John Landis rendezte Homályzóna forgatásán Morrow és két gyerekszínész – a 7 éves Myca Dinh Le és a 6 éves Renee Shin-Yi Chen – a szerepük szerint a vietnámi háborúban egy amerikai helikopter elől menekültek a kaliforniai indián dűnék közelében felépített díszletben, amikor a helikopter vezetője a közeli pirotechnikai robbantások miatt elveszítette az uralmát a gép felett, és mintegy 7 méter magasságból rázuhant Morrow-ra és a két gyerekre. Mindhárman szörnyethaltak.

Homályzóna (Vic Morrow) Forrás: Warner Bros.

Brandon Lee

Bruce Lee fia A holló című filmjének forgatása során egy, a technikai stáb gondatlansága miatt történt balesetben halt meg, 28 éves korában, 1993. március 31-én. Az egyik jelenetében Lee-t a Funboy nevű gonosztevőt alakító Michael Massee revolverrel fenyegeti, majd mintegy 5 méterről rálőtt. A jelenethez használt 44-es kaliberű forgótáras pisztolyt a technikusok korábban egy másik felvételhez is használták, rosszul hatástalanított éles lőszerrel: a töltényt szétszedték, kiöntötték belőle a lőport, majd a lövedéket visszaillesztették a hüvely elejére, de benne hagyták a csappantyúkat. Így a korábbi jelenet felvételekor az egyik ilyen megbontott és kiürített töltényből a csappantyú aprócska robbanása kis sebességgel kilökte a lövedéket, ami a revolver csövében megszorult, ezt pedig nem vették észre a technikusok.

Amikor pedig a Lee és Masse közötti jelenethez ugyanebbe a fegyverbe lövedék nélküli, de a hatás kedvéért az éles lőszernél több lőport tartalmazó vaktöltényt töltöttek, a fegyver elsütésekor a vaktöltény ereje a csőben felejtett lövedéket olyan sebességgel lőtte ki, hogy az Lee hasába fúródott. Az eszméletét vesztett színészt éjjel 1 órakor szállították a wilmingtoni New Hanover Regional Medical Centerbe, ahol a hatórás életmentő műtét ellenére délután 1 óra 3 perckor meghalt.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!