Így rúgta ki és így békült ki a világ egyik legnagyobb operatőrével Csupó Gábor

Vágólapra másolva!
Mint megírtuk, meghalt Michael Chapman operatőr, olyan filmek kétszeres Oscar-jelölt operatőre, mint a Taxisofőr, a Dühöngő bika és A szökevény. Utolsó munkája a 2007-es Híd Terabithia földjére volt Csupó Gábor rendezésében. A gyönyörű és páratlanul látványos film világsikert aratott. A Simpson-családért két Primetime Emmy-díjat nyert, Amerikában élő, világhírű rendezőt és producert az Origo megkérdezte, hogy emlékszik vissza a közös munkára a világ egyik legnagyobb operatőrével. Őszinte és szép írásban mesél közös munkájukról, az együtt töltött hónapokról.
Vágólapra másolva!

Amikor a Walden Media és a Walt Disney Company felkért a film rendezésére, adtam egy listát a gyártásvezetőmnek (Kevin Halloran, aki tavaly producerként mutatta be a Ford v Ferrari - Az aszfalt királyai című filmet) a kedvenc operatőreimről, akikkel szerettem volna dolgozni

- kezdte Csupó Gábor, Chapman pedig ezen a listán volt:

  • Emmanuel Lubezki (Chivo): Anyádat is!, Gravitáció, Birdman, A visszatérő
  • Rodrigo Prieto: Korcs szerelmek, 21 gramm, 8 mérföld
  • Gordon Willis: Manhattan, A keresztapa
  • Roger Deakins: Fargo, A nagy Lebowsky, Bőrnyakúak, Sicario, 1917
  • Christopher Doyle: Csungking expressz, Szerelemre hangolva, Hős
  • Darius Khondji: Elveszett gyermekek városa, Hetedik, Delicatessen, Okja

"Kevin felhívta az ügynökeiket, és mindegyikük le volt kötve, amikor nekünk kellett volna forgatni. Gordon Willis ajánlotta Michael Chapmant, akivel együtt dolgozott A keresztapá-n, ahol Michael volt a kameraman. Ugyancsak imádtam Michael Taxisofőr és Dühöngő bika című filmjeit, amiket Scorsese rendezett. Mondtam Kevinnek, hogy hívja fel akkor Chapmant, és egyeztessenek."

Csupó Gábor és Michael Chapman nézik vissza a felvételt a forgatáson Forrás: Csupó Gábor

Így is lett: "Kevin aznap délután berohant az irodámba a jó hírrel, hogy Michael "Chappy" Chapman elolvasta a forgatókönyvet, és érdekli. Mondtam Kevinnek, hogy azonnal írjuk meg vele a szerződést. Pár nap múlva Kevin jelentette, hogy megegyeztünk az ügynökével, aláírta a szerződést. Nagyszerű! - vágtam rá, örültem, hogy tehetséges operatőrt sikerült szereznünk. A szemem nagyon kritikus, kényes vagyok a jó világításra, beállításokra és kameramozgásokra. Kevin hozzáfűzte, hogy tudom-e, hogy Chapmannek elég rossz a híre a szakmában: kibírhatatlan, makacs, nehéz vele együtt dolgozni. Ennek nem örültem, de úgy éreztem, dolgoztam én már eleget nehéz emberekkel, a tehetség, ami a legfontosabb - valahogy túlélem! Ráadásul még a híres kamera krán, a Chapman Dolly is az ő nevét viseli, mi is mehetne rosszul?..."

A Chapman Dolly Forrás: Csupó Gábor

Elérkezett a forgatás ideje: "Új-Zélandon vettük fel a filmet, ott találkoztam vele először. Chappy - ahogy mindenki hívta a szakmában - nagyon barátságos volt, de egy kis mogorvaságot is láttam benne, amit próbált eldugdosni. A forgatás első hete nagyon jól ment vele, a második héten kezdett egy kicsit okoskodni, nem mindig tetszett neki a beállítás, amit kértem tőle. Mondtam neki, hogy én nyitott vagyok az ő véleményére is, vegyük fel a kérdéses jelenetet úgy, ahogy én akarom, meg ahogy ő szeretné, majd a vágószobában eldöntjük, melyiket használjuk. Először benne volt, aztán napról napra kezdett makacsodni, egyre mogorvább lett, szinte lehetetlenné vált akármit javasolni neki. Eljött egy nap két hét után, amikor kértem tőle egy számomra érdekesnek tűnő beállítást, amire Chappy egyszerűen nemet mondott, egyáltalán nem akarta az én verziómat felvenni. Hangosan elkezdett kiabálni az egész stáb előtt, hogy én olyan dolgokat kérek tőle, amire nincs szükség, és ő tudja, hogy ez időpocsékolás, mert ő már 15 filmet forgatott, nekem pedig ez az első rendezésem. Ő jobban tudja, mi kell a filmbe, mint én. Magyar létemre pillanatok alatt felment a pumpa, mondtam neki, hogy betelt a pohár, nyeltem két hétig, a reputációja most bebizonyosodott, és nincs szükségem arra, hogy kioktassanak, pláne egy ötvenfős stáb előtt. Mondtam neki, hogy pakoljon össze, repüljön vissza Amerikába, elegem van! Chappy ledobta a viewfinderjét és elporzott. Kevin kétségbeesve rohant hozzám, hogy most mi a következő lépés:

Megnyugtattam Kevint, hogy Új-Zélandon vagyunk, Peter Jackson stúdiója percekre van tőlünk, biztos tud ajánlani egy jó operatőrt, én meg addig folytatom tovább a forgatást a kameramannel, akivel nagyon jól kijöttem, mindig egyetértett velem a döntéseimben. Aznap befejeztük a forgatást, a vitatott jelenet jól sikerült úgy, ahogy kértem, sőt még két másik jelenetet is felvettünk."

Michael Chapman és Csupó Gábor Forrás: Csupó Gábor

Másnap kora reggel "Chappy kopogtatott a szállodaszobám ajtaján, és remegő hangon bocsánatot kért. Megígérte, hogy mostantól csak akkor szól bele, ha nem tudja úgy megoldani a jelenetet, ahogy én akarom. Kezet fogtunk, mondtam neki mennyire tisztelem a tehetséget, és engem nem zavar, ha valaki nem ért egyet velem, oldjuk meg békésen. A stáb legnagyobb meglepetésére Chappy a legjobb oldalát mutatta mindenkinek: kedves, udvarias és együttműködő volt. És hála Istennek, így is maradt a három hónapos forgatás végéig. A végén odajött hozzám, és elmondta, hogy mennyire élvezte a velem való munkát, és hogy ne vegyem zokon, ami történt az elején, ő minden rendezővel hadakozik. Kérdeztem tőle, hogy Scorsesével is veszekedett-e, neki is mondott nemet egy-egy beállításra? Azt válaszolta, hogy ő sokszor nem értett egyet Scorsese beállításaival, de nem mert neki szólni, mert az olaszok temperamentumosak. Mondtam neki, hogy a magyarok sem állnak sokkal az olaszok mögött, amit láthatott is. Jót röhögött, és elmentünk meginni egy jó hideg fröccsöt."

Michael Chapman "keresi a legjobb beállítási szöget" Forrás: Csupó Gábor

Csupó Gábor hozzátette, hogy végül nagyon elégedett volt a film felvételeivel, és örült neki, hogy mindketten ragaszkodtak a saját elképzeléseikhez, mivel a végső vágásba - John Gilbert, A Gyűrűk Ura és A fegyvertelen katona azóta Oscar-díjas vágója jegyzi a filmet - mindkettőjük verzióiból bőven került bele. Sorait azzal zárt, hogy elszomorította "Chappy" halálának híre: