Egy fiatal grúz rendezőnő filmje tarolt a San Sebastián-i filmfesztiválon

film Horizontal
Georgian director Dea Kulumbegashvili receives the "Concha de Plata" (Silver Shell) to the best director award for the film "Dasatskisi / Begining" during the 68th San Sebastian Film Festival closing ceremony in the northern Spanish Basque city of San Sebastian on September 26, 2020. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy pályakezdő grúz rendezőnő, a 34 éves Dea Kulumbegasvili Daszackiszi (Kezdet) című filmdrámája nyerte el a San Sebastián-i filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Aranykagylót.
Vágólapra másolva!

A vallási fanatizmusról, egy nő elnyomásáról szóló francia-grúz koprodukciót ismerték el a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó Ezüstkagylóval, a film főszereplője, Ia Szuhitasvili pedig megkapta a legjobb színésznő díját.

- mondta José Luis Rebordinos fesztiváligazgató az APA osztrák hírügynökségnek még a szombat esti díjkiosztó előtt.

Dea Kulumbegashvili Forrás: AFP/Ander Gillenea

A megrázó alkotás a hivatalos versenyprogram favoritjaival szemben diadalmaskodott, köztük a dán Thomas Vinterberg Drunk (az angol nyelvű forgalmazásban: Another Round) című komédiájával, amelynek négy férfi szereplője - Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang és Lars Ranthe - ugyanakkor elnyerte a legjobb színésznek járó Ezüstkagylót. A zsűri különdíjával jutalmazták a Johnny Depp produkciójában készült, Julian Temple forgatta, Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan című dokumentumfilmet, amely Shane MacGowannak, a The Pogues nevű kultikus brit zenekar frontemberének sikerek és túlkapások jellemezte éveiről szól. A legjobb latin nyelvű film díját a mexikói Fernanda Valadeznek ítélték oda Sin senas particulares (Különleges ismertetőjegyek nélkül) című filmjéért, amely az amerikai határ átlépése közben nyomtalanul eltűnő migránsokról szól.

A legjobb filmnek járó Aranykagylóért 13 alkotás versengett, köztük hét olyan, amelyet a koronavírus-járvány miatt idén elmaradt Cannes-i seregszemlétől, a világ legrangosabb filmfesztiváljától vehetett át San Sebastián.

A fesztiváligazgató szerint az átvett filmek nélkül nem tarthatták volna a versenyprogram rendkívül magas színvonalát ebben az időszakban, amikor kevés produkció készül. Egy brit-magyar kisjátékfilm, a Peter Strickland rendezésében készült hatperces Cold Meridian az A-kategóriás filmfesztivál Zabaltegi-Tabakalera elnevezésű versenyszekciójában indult. Az észak-spanyolországi San Sebastiánban 1953 óta megrendezett seregszemle Spanyolország, egyben a spanyol ajkú világ legjelentősebb filmfesztiválja. A zsűri elnöke idén az olasz Luca Guadagnino volt.